Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/6483
Karar No: 2015/8705
Karar Tarihi: 26.05.2015

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6483 Esas 2015/8705 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, vakıf yöneticilerinin görevden alınmasını istemiştir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalılar temyiz etmiştir. Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzükün 23. maddesi vakıf idarecilerinin işten uzaklaştırılmasını düzenlemiş, Vakıflar Kanunu'nun 10 maddesinde ise vakıf yöneticileri hakkında ayrıntılı kriterler belirtilerek görevden alınma sebepleri açıklanmıştır. Dosyada yapılan incelemelerde, vakıf defterleri ile diğer belgelerin incelenmeden eksik inceleme ve araştırma ile karar verildiği görülmüştür. Bu nedenle hüküm BOZULMUŞTUR. Detaylı kanun maddeleri Tüzük 23. madde, Vakıflar Kanunu'nun 10. maddesi olarak geçmektedir.
18. Hukuk Dairesi         2015/6483 E.  ,  2015/8705 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Dava dilekçesinde, vakıf yöneticilerinin görevden alınmaları istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar ve vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; davalı vakfın denetimi sonucu düzenlenen teftiş raporunu esas alarak; vakıf yöneticilerinin mevzuata aykırı davrandıkları, haksız olarak huzur hakkı aldıkları, usulsüz harcamada bulundukları, vakfa ait gayrimenkulleri rayiçlerinin çok altında kiraya vermek suretiyle vakıf kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmayıp basiretli bir idareci gibi hareket etmeyerek vakfı zarara uğrattıkları vb. iddiaları ileri sürülerek vakıf yöneticilerinin görevden alınmalarını istemiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dava tarihinde yürürlükte bulunan Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzük"ün 23. maddesinde vakıf idarecilerinin işten uzaklaştırılması düzenlenmiş olup vakıf idarecilerinin, vakıf senedinde yazılı şartlarla, yürürlükteki kanun ve nizamlara uymak ve genel olarak basiretli bir idareci gibi hareket etmek zorunda oldukları belirtilerek görevden uzaklaştırma sebepleri ayrıntılı sayılmıştır. Yargılama esnasında 27.02.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanunu"nun 10 maddesinde ise; "Vakıf yöneticileri; vakfın amacına ve yürürlükteki mevzuata uymak zorundadır. Birinci fıkrada belirtilen zorunluluğa uymayanlar ile; a) Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan, b) Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan, c) Ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan, d) Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam eden, e) Medeni hakları kullanma ehliyetini kaybeden veya görevini sürekli olarak yapmasına engel teşkil edecek hastalığa veya maluliyete yakalanan vakıf yöneticileri, Meclisin vereceği karara dayalı olarak Denetim Makamının başvurusu üzerine vakfın yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesince görevlerinden alınabilir." hükümlerine yer verilmiştir.

    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; ... Çalışanları ve Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Vakfının 1993 yılında kurulduğu, davalı ... ve diğerlerinin bir süre vakıf yönetiminde görev aldıkları, Vakıflar Genel Müdürlüğünün 24.03.2006 tarihli teftiş raporu üzerine davalı vakıf yöneticilerinin görevden alınması istemi ile eldeki davanın açıldığı, mahkemece Ağır Ceza Mahkemesi dosyası esas alınarak davanın kabulü üzerine Dairemiz tarafından davalıların görevden alınmasına dair Vakıflar Meclisi kararının bulunmaması nedeniyle kararın bozulduğu, mahkemece bozma ilamına karşı direnme kararı verildiği, temyiz üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından dava tarihindeki mevzuata göre Vakıflar Meclisi kararının bulunmasının zorunlu olmadığı gerekçesiyle direnme kararının yerinde olduğuna, ancak işin esası hakkında temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın özel dairesine gönderilmesine karar verildiği, davalılar hakkında görevi kötüye kullanma suçundan ... Ağır Ceza Mahkemesine açılan ceza davasının zaman aşımı nedeniyle düşme kararı verildiği, Vakıf tarafından bir kısım yöneticiler aleyhine ... Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan alacak davasının reddine karar verildiği ve bu kararın Yargıtay denetiminden geçerek kesinleştği, eldeki dosya üzerinden herhangi bir bilirkişi incelemesi yaptırılmadan kabul kararı verildiği anlaşılmaktadır.
    Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında mahkemece, ileri sürülen iddialarla ilgili vakıf senedi, vakfa ait defterler, kredi belgeleri, vergi dairesi kayıtları gibi kurumlardan vakıfla ilgili bilgi ve belgeler ile Ağır Ceza Mahkemesi dosyasının getirtilerek gerekli inceleme ve araştırma yapılıp harcamalar hususunda vakıf defterleri ile karşılaştırması yaptırılarak konusunda uzman üç kişilik bilirkişi heyetinden dava dilekçesindeki iddialarla ilgili rapor alınıp dosya kapsamına göre davalıların görevden alınmalarının gerekip gerekmediği araştırılıp bütün delillerin birlikte değerlendirilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, vakıf defterleri ile diğer belgeler incelenmeden eksik inceleme ve araştırma ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 26.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi