Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2093
Karar No: 2015/2839
Karar Tarihi: 22.04.2015

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/2093 Esas 2015/2839 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket, kiracıları olan müvekkilinin borcunu ödememesi nedeniyle iflas takibine başlatıldığını ileri sürerek itiraz etti. Davacı, itirazın kaldırılması ve davalı şirketin iflasına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, davalının kesinleşen kira borcunu ödemediği ve depo emrinin usulünce tebliğ edilmesine rağmen yedi günlük yasal süresinde ödemediği gerekçesiyle davacının talebini kabul ederek davalı şirketin iflasına karar verdi. Dosyadaki deliller, bilirkişi raporu ve tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda verilen bu karar, davalı vekili tarafından temyiz edildi ancak temyiz itirazları reddedildi. Kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu (304. madde).
23. Hukuk Dairesi         2015/2093 E.  ,  2015/2839 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
    Taraflar arasındaki itirazın kaldırılması ve iflas davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hüküm süresi içinde davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmiştir.
    Temyize konu karar niteliği gereği duruşmaya tâbi olmadığından duruşma isteminin reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekkilinin kiracısı olan davalı şirketin ihtara rağmen borcunu ödememesi üzerine davalı şirket aleyhine başlatılan iflas takibinin davalının haksız itirazı üzerine durduğunu ileri sürerek, itirazın kaldırılması ve davalı şirketin iflasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, iflasın üçüncü kişilere zarar vermek amacıyla ileri sürülen kötüniyetli bir talep olduğunu, davacı ile müvekkili şirketin uzun yıllar ... adı altında ticari faaliyet gösterdiğini, davacı şirketin hakim ortağının .."ın aynı zamanda müvekkili davalı şirketin de en büyük hissedarı olduğunu, alacağın aslında davacıya ödendiğini ancak grup şirket olduğundan makbuz alınmadığını, borcun doğduğu tarihlerde davacının iki şirketin de yönetim kurulu başkanı olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, dosya kapsamı ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davalı şirket yetkilisi savunmasının dava konusu ile hiçbir irtibatı bulunmadığı, kesinleşen aylık kira bedellerinin ödenmemesi nedeniyle, toplam 205.264,14 TL depo kararının esası olan borcun ödenmesine ilişkin bir ödeme belgesini davalı sunmadığından ve davacı şirketle olan başka bir şahsi alacağın tahsili amacıyla açılan bir dava da bulunmadığından davacı şirket hakim ortağının davalı şirketin hakim ortağının öz kardeşi olmasının doğan borcun varlığına bir etkisinin olmayacağı, kardeşlerin de birbirlerine gayrimenkul kiraya vermesinde engel bir durum bulunmadığı, yine kardeş şirketler arasında bunların dışında ticari alışverişin dahi bulunabileceği, davacının kesinleşmiş kira alacağından dolayı başlattığı icra takibinde kötüniyetle hareket ettiği iddiasına itibar edilemeyeceği ve davacının toplam 205.264,14 TL alacağı bulunduğu, gecelik faizin 38,66 TL olduğu, 01.10.2013 tarihinde gecelik faiz alacağı ilavesi ile 209.284,78 TL"ye yükselen depo emrinin usulünce tebliğine rağmen yedi günlük yasal süresinde ödenmediği gerekçesiyle, davanın kabulü ile davalı şirketin iflasına karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçeli karar başlığında, 19.06.2012 olan dava tarihinin 20.06.2012 olarak yazılmış olması, HMK"nın 304. maddesi uyarınca, tarafların başvurusu üerine veya re"sen düzeltilmesi mümkün maddi hata olarak kabul edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.


    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi