Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/5985
Karar No: 2016/7419
Karar Tarihi: 14.12.2016

Yağma - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2016/5985 Esas 2016/7419 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Olayda, sanığın bir kişinin elinde bulunan telefonu cebir kullanarak çekip aldığı belirtilmiştir. Mahkeme, yağma suçunun zor kullanılarak gerçekleştirilen bir hırsızlık olduğunu ve zor unsurunun her olayda ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Mağdurun direnmesine fırsat kalmadan malın çekilip alınması durumunda yağma suçu oluşmazken, direnme sırasında cebir kullanımı varsa yağma suçu oluşabilir denilerek sanığın yağma suçu yerine nitelikli hırsızlık suçu işlediği kararına varılmıştır.
Ayrıca, sanığın cezası tamamlandıktan sonra TCK'nın 53. maddesinde sayılan hakları kullanamayacağı ancak kararın yapıldığı tarihten sonraki bir düzenleme ile bu kuralın değiştiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu'nun 142/2-b ve 53. maddeleri.
6. Ceza Dairesi         2016/5985 E.  ,  2016/7419 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Yağma

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

Ancak;

1-) Yağma suçu, hırsızlığın zor kullanılmak suretiyle gerçekleştirilme halidir.

Yağma suçunda aranan zor öğesi,yani cebir ve tehdit unsuru her zaman açık veya net olmayabilir. Bu gibi durumlarda zor ögesinin, yağma boyutuna ulaşıp ulaşmadığı her somut olayda ayrı ayrı irdelenip değerlendirilmelidir.

Mağdurun elinde veya üstünde taşıdığı bir eşyanın mağdurun direnmesine fırsat kalmadan ani bir hareketle çekip alınması durumunda, yağma suçundaki cebir unsurundan bahsedilemez. Başka bir anlatımla yağma suçunun oluşumu için mağdurun direnç göstermesi, bu direncin kırılması için cebir uygulanması ya da en baştan mağdurun direnebileceği öngörülerek direnmesini engellemek amacıyla zor kullanılması şarttır. Mağdurun üzerinde bulunan eşyanın ani bir hareketle çekilip alınması sırasında oluşan her ekimoz, yaralanma hırsızlık suçunu yağmaya dönüştürmez. Ancak malın alınması sırasında gösterilen direncin kırılması esnasında veya malı alma amacıyla yapılan hamle sonucunda mağdura malı vermemek için yaptığı hareket sırasında, mağdurda ekimoz, yaralanma oluşursa eylemin yağma suçunu oluşturacağına dikkat edilmelidir.

Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde;

08.03.2015 günü saat 18:26"da gerçekleşen olay ihbarını alan emniyet görevlilerince başlatılan soruşturma kapsamında, yakınan ... ve tanık ...’un olaydan hemen sonra 08.03.2015 tarihinde alınan beyanlarında sanığın yakınanın elinde bulunan telefonunu hızlıca alıp kaçtığını belirttikleri, yine 09.03.2015 tarihli teşhis tutanağında da aynı şekilde telefonun yakınanın elinden hızlıca çekilip alındığı yönünde beyanda bulundukları, yakınan ve tanığın sözlü bu beyanlarına, yine bilirkişi inceleme raporunda bulunan sanığın yakınanın kolunu bükerek ve çekerek aldığının belirtilmesine karşılık, dosya arasında bulunan ve izlenilen görüntü kayıtlarından sanığın yakınanın elinde bulunan telefonu ani bir hareketle çekip alarak olay yerinden kaçtığı, uyguladığı cebirin eşyaya yönelik olduğu, bu anlamda yağma suçundaki zor unsurunun gerçekleştiğinin kabulünün olanaklı olmadığı, sanığın yakınanın mal üzerindeki tasarruf özgürlüğünü cebir veya tehditle ortadan kaldırdığından söz edilemeyeceği ve bu hali ile eylemin 5237 sayılı TCK"nun 142/2-b maddesine uyan nitelikli hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suçun hukuki vasfının takdirinde yanılgıya düşülerek yerinde ve yeterli olmayan gerekçeyle yazılı şekilde uygulama yapılması,

2-) Sanığın, hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar TCK"nın 53/1-a-b- c-d-e maddesinde yazılı hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına; ancak, TCK"nın 53/3. maddesi uyarınca koşullu salıverildiği takdirde, kendi altsoyu üzerinde TCK"nın 53/1-c bendinde sayılan hakları kullanmaktan yoksunluğunun sona erdirilmesine karar verilmiş ise de; 24.11.2015 tarihli ..."de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren ... 08.10.2015 gün, 2014/140-2015/85 Esas ve Karar sayılı kararı ile TCK"nın 53/1-b maddesinde yazılı, "seçme, seçilme ve diğer siyasi hakları kullanmaktan" ibaresinin iptal edilmiş olması;

Bozmayı gerektirmiş, sanık ... savunmanının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 14/12/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi