Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/10105
Karar No: 2016/10561
Karar Tarihi: 27.04.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/10105 Esas 2016/10561 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, fazla mesai ücretinin ödenmemesi nedeniyle alacak davası açmıştır. Yerel mahkeme davayı kısmen kabul etmiştir. Davalı, karara karşı temyiz etmiştir. Yargıtay, davanın açılış tarihi itibariyle işyerinde çalışan davacının alacağı zamanaşımı süresinin başlangıç tarihinin hatalı hesaplandığını ve başka bir bilirkişiden rapor alınarak, usulü kazanılmış haklar da gözetilerek alacağın yeniden hesaplanması gerektiğini belirtmiştir. Karar, zamanaşımı ile ilgili olarak Türk Borçlar Kanunu'nun 125. maddesine, fazla çalışma ücreti ile ilgili olarak ise İş Kanunu'nun 41. maddesine atıfta bulunarak verilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2015/10105 E.  ,  2016/10561 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ (SOSYAL GÜVENLİK)

    DAVA : Davacı, fazla mesai ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK.nun 438.maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı Talebinin Özeti:
    Davacı vekili, fazla çalışma ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek, fazla çalışma ücreti alacağını talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, işyerinde üç vardiya halinde çalışıldığını bu nedenle davacının fazla çalışma yapmadığını, çok istisnai de olsa davacının fazla çalışma yapması durumunda bu çalışmaların karşılığının ödendiğini savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının fazla çalışma yapmasına rağmen bu çalışmaların karşılığının ödenmediği gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Dava 26/03/2012 tarihinde açılmıştır. Davalı süresinde ve usulüne uygun olarak davaya karşı zamanaşımı definde bulunmuştur. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davaya karşı ileri sürülen zamanaşımı defi gözetilerek hesaplama yapıldığı belirtilmiştir.
    Davacının, dava tarihi itibariyle halen işyerinde çalıştığı anlaşılmaktadır.
    Fazla çalışma ücreti beş yıllık zamanaşımına tabi olup zamanaşımı süresinin başlangıç tarihi hakkın doğum tarihidir.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, alacak 23/03/2007-02/04/2012 tarihleri arası dönem için hesaplanmıştır.
    Hesaplama hatalıdır. Çünkü, hesaplama döneminin başlangıç tarihi olarak 26/03/2007 tarihinin esas alınması gerekirken, 23/03/2007 tarihinin esas alınması ve hesaplamanın dava tarihi olan 26/03/2012 tarihine kadar yapılması gerekirken, 02/04/2012 tarihine kadar yapılması, davalı aleyhine daha fazla tutarda fazla çalışma ücreti hesaplanmasına sebep olmuştur.
    Yapılması gereken, başka bir bilirkişiden rapor aldırılarak, davalı lehine oluşan usulü kazanılmış haklar da gözetilerek, alacağı hüküm altına almaktır.
    Hatalı bilirkişi raporuna itibarla yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi