Esas No: 1991/2313
Karar No: 1993/1449
Karar Tarihi: 13.04.1993
Danıştay 10. Daire 1991/2313 Esas 1993/1449 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacılar, kaçak eşya naklinde kullanılan nakil araçlarının değerinden ve cezasından ikramiye verilememesi hakkındaki genelgenin iptali ve ödenmemiş ikramiyelerin ödenmesi için dava açmışlardır. Ancak mahkeme, kanunlarda kaçakçılıkta kullanılan araçların müsadere edilmesi durumunda ikramiye ödenmesine dair hüküm olmadığını belirtmiştir. Dolayısıyla, davacıların dava konusu genelge kapsamında yaptığı ikramiye taleplerinin reddi hukuka uygun bulunmuştur. 1918 Sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 47. ve 60. maddeleri: Kaçak eşya ve madde naklinde kullanılan araçların müsadere edileceği, yakalanması durumunda ise müsader ve muhbirler tarafından ikramiye ödeneceği hükme bağlanmıştır. Ancak, kaçakçılıkta kullanılan araçların müsadere edilmesi durumunda ikramiye ödeneceğine dair ayrıca bir hüküm bulunmamaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 86. maddesi de, kaçakçılığı önleme ve araştırma faaliyetleri kapsamında araçların müsaderesine ilişkin hükümler içermektedir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1449
Esas Yılı : 1991
Esas No : 2313
Karar Tarihi : 13/04/993
KAÇAK EŞYA NAKLİNDE KULLANILAN NAKİL VASITALARININ DEĞER VE CEZASI ÜZERİNDEN İKRAMİYE VERİLMİYECEĞİ YOLUNDAKİ DAVALI İDARE GENELGESİNDE VE SÖZKONUSU GENELGEYE DAYANILARAK DAVACILARA İKRAMİYE ÖDENMEMESİNDE HUKUKA AYKIRILIK BULUNMADIĞI HK.
Dava, kaçak eşya naklinde kullanılan nakil vasıtalarının değerinden ve cezasından ikramiye verilemiyeceği hakkındaki Maliye ve Gümrük Bakanlı genelgesinin iptali ve ikramiyelerin ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, Devlet Güvenlik Mahkemesi kararı ile … isimli yük gemisinin teşekkül halinde ihracat kaçakçılığı suçunda kullanıldığı gerekçesiyle 1918 sayılı Kanunun 47.maddesi ve CMUK'nun 86.maddesi gereğince muhafaza ve zapt altına alınmasına, geminin en yakın gümrük iadesine teslimine karar verildiği, adı geçen
geminin 4.9.1988 tarihinde Kilyos feneri açıklarında davacılar tarafından yakalanarak yetkili gümrük idaresine teslim edildiği, davacıların 1918 sayılı Kanunun 60.maddesi uyarınca ikramiye ödenmesi konusundaki başvurularının ise Gümrükler Başmüdürlüğü işlemiyle dava konusu genelge ilgi tutulmak suretiyle reddedildiği anlaşılmaktadır.
1918 sayılı kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 47.maddesinde, kaçak eşya ve madde naklinde bilerek kullanılan veya buna teşebbüs edilen her türlü nakil vasıtalarının da müsaderesine hükmolunacağı, aynı Kanunun 60.maddesinde de, yasak veya kaçak şüphesiyle mal ve eşya yakalanmasında müsadir ve muhbirlerce ikramiye ödeneceği hükme bağlanmış olup; kaçakçılıkta kullanıldığı iddiasıyla yakalanan nakil araçlarının müsaderesinde de, ikramiye ödeneceğine dair ayrıca bir hükme yer verilmemiş bulunmaktadır.
Devlet Güvenlik Mahkemesi kararı ile teşekkül alinde ihracat kaçakçılığı suçunda kullanıldığı gerekçesiyle 1918 sayılı Kanunun 47. Ve CMUK'nun 86.maddesi gereğince muhafaza ve zapt altına alınmasına karar verilen gemi kaçak olmadığından, sadece kaçak eşya naklinde kullanıldığından, davacıların sözkonusu geminin yakalanması nedeniyle ikramiye ödenmesi istemiyle yaptıkları başvurunun reddine ilişkin işlemde ve bu işlemin dayanağı olan dava konusu genelgede hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle, yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.