Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2881
Karar No: 2019/7669
Karar Tarihi: 21.10.2019

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/2881 Esas 2019/7669 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2019/2881 E.  ,  2019/7669 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    No : 2013/33-2015/409

    Dava rücuan tazminat istemine ilişkindir
    Mahkemece, uyulan bozma ilamı sonrasında ilamında belirtildiği şekilde davanın davalı ... ve Celal Küçükkılıç yönünden kusursuz olmaları nedeniyle reddine, diğer davalılar yönünden kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum vekili ile ... Genel Müdürlüğü vekili, ..., ...,..., ... ..., ..., ..., ... ve ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Mahkemenin, Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak yine, o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “Usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu olgu; mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirdiği gibi, mahkemenin kararını bozmuş olan Yargıtay Hukuk Dairesince; sonradan, ilk bozma kararı ile benimsemiş olduğu esaslara usuli kazanılmış hakka aykırı bir şekilde, ikinci bir bozma kararı verilememektedir (09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, Hukuk Genel Kurulu’nun 12.07.2006 gün, 2006/9-508 E., 2006/521 sayılı kararı).
    Önceki bozma ilâmında, “ kazanın meydana gelmesinde, illiyeti başlatan ve kimliği tespit edilemeyen kamyon sürücüsünün kusurlu olduğu, haklarında ceza davası açılan davalılar hakkında 4616 sayılı Yasa uyarınca erteleme kararı verilmesi nedeniyle bu kişilerin kusurunun ..."ın kusuru içinde değerlendirilmesi gerektiği bu nedenle bu davalıların kusurlarıyla ilgili bir irdeleme yapılmamış olmasının isabetsiz olduğu, müteveffa sigortalının mirasçıları tarafından açılan tazminat davasınıda ne karar verildiği, kesinleşip kesinleşmediği araştırılarak kusur incelemesi yapılması gerektiği "belirtilmiştir.
    Bozma ilamına uyulmasına rağmen bozma gereği mahkemece tam olarak yerine getirilmemiştir. Eldeki davada, Mahkemece, bozma sonrası yapılan yargılama neticesinde hükme esas alınan bilirkişi kusur raporunda, sigortalının %10, işletme Müdürü ... %15, ... ... %20, ... %20, ... %10, ... %10, ..., ... ve ... isimli işçilerin ise; olayın oluşumunda her birine %5 olmak üzere toplam %15 oranında kusurlu olduğu, davalı ... ve dava dışı kamyon sürücüsünün kusursuz olduğu belirtilmiş olup alınan bilirkişi raporu bozma ilamı gereğini karşılamamıştır.
    Mahkemece yapılması gereken iş, dava dışı meçhul kamyon sürücüsünün kişisel kusuru ile ...’ın kurumsal kusur sorumluluğunun bulunduğu ... çalışanı olan diğer davalıların kusurunun ...’ın sorumluluğu içinde irdelendiği bilirkişi raporu alınarak sonucuna göre karar verilmesidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O hâlde, davacı Kurum vekili ile ... Genel Müdürlüğü vekili, ..., ..., ..., ... ..., ..., ..., ... ve ..."nun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ... Genel Müdürlüğü, ..., ..., ..., ... ..., ..., ..., ... ve ..."na iadesine, 21.10.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi