Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/1223
Karar No: 2018/7697

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2016/1223 Esas 2018/7697 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanıkların 10 müştekiye ait 10 farklı tarladaki elektrik trafoları ile su kuyuları arasındaki elektrik akımını sağlayan bakır kabloları keserek, geldikleri araca yükleyip çalması üzerine asliye ceza mahkemesinde açılan davada sanıkların suçlu bulunarak mahkumiyet kararı verildi. Temyiz başvurusu sonrasında Yargıtay, suça teşebbüs kriterlerinin tamamlanmadığı gerekçesiyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca uygulanmasına karar vermedi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin TCK'nın 53. maddesi b bendine yönelik verdiği iptal kararlarının infaz aşamasında mahallinde gözetilebileceği belirtildi. Kararda sözü geçen kanun maddeleri; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 35. maddesi ve 53. maddesi b bendidir. Suça teşebbüs kriterleri 1) kasti suç işleme kararı, 2) elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icra edilme, 3) başarısızlık ya da gerçekleşmeme durumunu içerir.
17. Ceza Dairesi         2016/1223 E.  ,  2018/7697 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararların niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2014/13-485 Esas ve 2017/426 Karar sayılı ilamında açıklandığı üzere, 5237 sayılı TCK’nun "Suça teşebbüs" başlıklı 35. maddesinin birinci fıkrasında; "Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icrâya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur" şeklinde tanımlanan teşebbüsün varlığından söz edilebilmesi için;
    1- Kasıtlı bir suçu işleme kararı olmalı,
    2- Elverişli hareketlerle suçun doğrudan doğruya icrâsına başlanmalı,
    3-Failin elinde olmayan nedenlerle suç tamamlanamamalı ya da sonuç gerçekleşmemelidir.
    Suça teşebbüste fail suçu tamamlamak amacıyla hareket etmesine karşın, elinde olmayan nedenlerden dolayı bunu gerçekleştirememekte, bu durumda kişiye tamamlanmış suça oranla daha az bir ceza verilmektedir.
    Failin suça konu eşyayı almadan ya da almaya çalışırken suç üstü yakalanması, eşyanın alındığını gören mağdurun faili hemen ya da kovalamaca sonucu yakalaması, eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı hallere örnek gösterilebilir.
    Failin, suça konu eşyayı bulunduğu yerden aldığı andan itibaren, olayı fiilen engelleme imkânı olan kişiler tarafından kesintisiz takip sonucu eşyayı hakimiyeti altına alamadan yakalanması halinde de eylemin teşebbüs aşamasında kalması söz konusudur. Ancak, takip sırasında failin gözden kaybolup bir süre sonra tekrar görülerek yakalanması halinde ya da takip sonucu yakalanan failin suça konu eşyayı bir başkasına vermesi, bir yere saklaması veya yemesi nedeniyle suça konu eşyanın ele geçirilemediği durumlarda ise eylem tamamlanmış sayılacak, teşebbüs hükümleri uygulanmayacaktır.
    Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun içtihadında da belirtildiği üzere; sanıkların 10 müştekiye ait 10 farklı tarladaki elektrik trafoları ile su kuyuları arasındaki elektrik akımını sağlayan bakır kabloları keserek, geldikleri araca yükleyip çaldıkları, herhangi bir takip olmadan vatandaşlar tarafından yakalandıklarının anlaşılması karşısında, eylemlerinin tamamlandığı gözetilmeden, yazılı şekilde 5237 sayılı TCK"nın 35. maddesinden uygulama yapılması, karşı temyiz bulunmadığından, bozma nedeni yapılmamıştır.
    Anayasa Mahkemesi"nin hükümden sonra 24/11/2015 gün ve 29542 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan 08/10/2015 tarih, 2014/140 Esas ve 2015/85 sayılı kararı ile TCK"nın 53. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendine yönelik olarak vermiş olduğu iptal kararlarının da kapsam ve içerik itibarıyla infaz aşamasında mahallinde gözetilebileceğinden, bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, sanıklar ..., ... ... müdafii ve ... müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında, usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA, 23.05.2018 günü oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi