Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4113
Karar No: 2017/5435
Karar Tarihi: 21.06.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/4113 Esas 2017/5435 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, tapudaki ipotek şerhinin kaldırılması talebinde bulunmuş ancak mahkeme bu talebi kabul ederek davalıya karar vermiştir. Davacılar murisi Hasan Çevikel'in hileyle ipotek borcu ve tesis işlemini gerçekleştirdiğine dair yeterli ve inandırıcı delilleri olmadığından 13.06.2007 tarihli ipotek sözleşmesi geçerli sayılmıştır. Ancak, ipotek bedelinin depo ettirilmesi suretiyle ipoteğin kaldırılması gerekirken, mahkeme bu yönü göz önünde bulundurmadan davayı kabul etmiştir. Bu sebeple, kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun açıklaması ise şu şekildedir: İpotek, kişisel bir alacağın teminat altına alınması amacını güden ve bir taşınmaz değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir ayni hak olup, ipoteğin tesis edilmesi için malik ve alacaklı arasında bir anlaşmanın yapılması ve bunun tapu siciline tescil edilmesi gerekir. İpotek hakkı mevcut ve ileride doğması olası bir alacağı teminat altına alır ve alacak sona erdiği halde alacaklı terkin taahhüdüne rağmen talepte bulunmazsa, taşınmaz maliki ipoteğin kaldırılmasını dava yoluyla talep edebilir.
14. Hukuk Dairesi         2015/4113 E.  ,  2017/5435 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 02.08.2013 gününde verilen dilekçe ile ipoteğin kaldırılması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 17.07.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, tapu kaydındaki ipotek şerhinin kaldırılması istemine ilişkindir.
    Mahkemece istek hüküm altına alınmış, kararı davalı temyiz etmiştir.
    İpotek, kişisel bir alacağın teminat altına alınması amacını güden ve bir taşınmaz değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir ayni haktır. İpotek tesisi için rehnedilecek taşınmaz maliki ve alacaklı arasında bir anlaşmanın olması ve bunun Türk Medeni Kanununun 856. maddesi uyarınca tapu siciline tescil edilmesi gerekir.
    İpotek hakkı mevcut ve ileride doğması olası bir alacağı teminat altına alır. Alacak, sona erdiği halde alacaklı terkin taahhüdüne rağmen terkin talebinde bulunmazsa taşınmaz maliki ipoteğin kaldırılmasını dava yolu ile talep edebilir.
    Somut olayda; ipotek 30755 ada 4 parsel üzerindeki 1 normal kat 10 numaralı mesken kaydına davalı yararına 13.06.2007 tarihinde "bila faizli 1. dereceden 1 yıl süreli" olarak konulmuştur. İpotek tesis tarihinde taşınmaz maliki davacıların murisi Hasan Çevikel"dir ve onun davalıdan almış olduğu borç karşılığında ipotek tesis edilmiştir.
    Az yukarıda sözü edildiği üzere ipotek tesisinden amaç, bir alacağın teminat altına alınması, bunun ipotek konusu taşınmaz değerinden sağlanmasıdır. İpotek kişisel bir borç için veya üçüncü bir kişinin borcunu taahhüt için kurulabileceği gibi bu borcun ipoteğin tesisi sırasında mevcut olması da gerekmez. Olayda; davacılar murisi ile davalı arasında tesis edilen 13.06.2007 tarihli ipotek işlemi geçerlidir. Davacıların, murisin hileye düşünülmesi suretiyle ipotek borcu ve tesisi işleminin gerçekleştirildiğine ilişkin resmi senet karşısında yeterli ve inandırıcı delilleri bulunmamaktadır. 13.06.2007 tarihli ipotek sözleşmesi biçimine uygun ve geçerli olduğuna göre, ipotek bedelinin depo ettirilmesi suretiyle ipoteğin kaldırılması gerekirken, mahkemece değinilen yönler gözardı edilerek yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.06.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi