Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1932
Karar No: 2015/2622
Karar Tarihi: 16.04.2015

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/1932 Esas 2015/2622 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kooperatifin faal olduğunun tespit edilmesi ve faaliyet süresinin uzatılması talebiyle dava açmıştır. Mahkeme, idari işlemlere esas teşkil edecek nitelikte tespit kararı verilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak, kooperatiflerin faaliyetlerinin devam etmesi halinde sona ermeyeceği ve tasfiye edilmeyeceği kabul edildiğinden, kooperatifin faal olduğunun tespitine ilişkin talebin adli yargı mercilerince yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, yanılgılı gerekçe ile talebin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Kanun Maddeleri:
- Kooperatifler Kanunu'nun 98. maddesi
- TTK'nın 529/1. maddesi (a) bendi
- BK'nın 640/son fıkrası
23. Hukuk Dairesi         2015/1932 E.  ,  2015/2622 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Davacının açmış olduğu tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    Davacı vekili, kooperatif anasözleşmesinin 5. maddesi uyarınca kooperatif faaliyetlerinin 15 yıl ile sınırlandırıldığını, bu süre içerisinde kooperatif faaliyetlerinin tamamlanamadığını, bu sürenin uzatılması konusunda ..."na başvurulduğunu, ancak ilgili Bakanlığın kooperatifin faal olduğuna dair mahkeme kararı talep ettiğini ileri sürerek, kooperatifin faal olduğunun tespitine karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, iddia ve dosya kapsamına göre; idari işlemlere esas teşkil edecek şekilde tespit kararı verilemeyeceği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, kooperatifin faaliyetlerinin devam ettiğinin tespiti istemine ilişkindir. Mahkemece, kooperatifin faaliyet süresindeki değişikliğin idarece yapılması gerektiğinden idari işlemlere esas teşkil edecek nitelikte tespit talep edilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de, bu gerekçe doğru değildir.
    Kooperatifler Kanunu"ndan kaynaklanan davalar adli yargı görev alanına girer. Kooperatifler Kanunu"nun 98. maddesi uyarınca bu kanun"da hüküm bulunmayan hallerde TTK"nın hükümleri uygulanan 6102 sayılı TTK"nın 529/1. maddesi (a) bendinde, BK"nın 640/son fıkrasına paralel olarak "sürenin sona ermesine rağmen işlere fiilen devam etmek suretiyle belirsiz süreli hale gelmemişse" anasözleşmede belirlenen sürenin sona ermesiyle şirket sona erer ve tasfiyeye girer. Maddenin mefhumu muhalifinden şirket faaliyetlerinin devam etmesi halinde şirketin sona ermeyeceği belirtilmektedir. Kooperatifler Kanunu"nun 98. maddesi yollamasıyla kooperatiflerde de uygulanacak olan bu hüküm uyarınca kooperatif süreli kurulmuş olsa bile amacını gerçekleştirmemiş ve faaliyetine devam ediyor ise sona ermeyeceği ve tasfiye edilmeyeceği tabidir.
    Bu durumda kooperatifin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nın 2010/24 no"lu genelgesi doğrultusunda TTK"nın 529/1 maddesi (a) bendi kapsamında faaliyetine devam ettiğinin tesbitini istemesinde hukuki yararı vardır ve bu tesbit adli yargı mercilerince yapılmalıdır. Bu nedenle iddia doğrultusunda taraf delleri toplanarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı gerekçe ile talebin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesi, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi