Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/420
Karar No: 2019/8498
Karar Tarihi: 09.09.2019

Taksirle yaralama - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2018/420 Esas 2019/8498 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, sevk ve idaresindeki aracıyla seyir halindeyken ani ve kontrolsüz bir manevra yaparak direksiyon hakimiyetini kaybetmiş ve Dilek Bayıldıran'ın aracına çarpmıştır. Bu çarpışmanın etkisiyle, sanığın aracı kontrolden çıkıp kaldırıma çıkmış ve kaldırımda yürüyen iki kişiye çarparak yaralanmalarına neden olmuştur. Sanık, taksirle yaralama suçundan TCK'nın 89/4, 62, 50/1-a, 52/4. maddeleri gereğince mahkum edilmiştir.
TCK'nın 61/1. ve 22/4. maddeleri uyarınca belirli ölçütler dikkate alınarak taksirli suçların cezanın belirlenmesi yapılmalıdır. Bu ölçütler failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman gibi faktörleri içermektedir. Bu nedenle cezanın alt ve üst sınırları arasında hakkaniyete uygun bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 07.07.2009 tarih ve 2009/9-62-191 sayılı kararında da vurgulandığı üzere, taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde failin güttüğü amaç ve saiki gözetilmemelidir.
Sanık hakkında hükmedilen 5 ay hapis cezası, sanığın kişili
12. Ceza Dairesi         2018/420 E.  ,  2019/8498 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Taksirle yaralama
    Hüküm : TCK’nın 89/4, 62, 50/1-a, 52/4. maddeleri gereğince mahkumiyet

    Taksirle yaralama suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Dosya içeriğine göre; 23.07.2013 tarihinde, saat: 19:05’de, meskun mahalde, aydınlatması olan, bölünmüş, tek yönlü iki şeritli, kuru düz, her iki tarafta kaldırım bulun 14 metre genişliğinde, yaya geçit levhası bulunan asfalt yolda, sürücü belgesi olmayan sanık sevk ve idaresindeki aracıyla orta şeritte seyrederken sağa ani ve kontrolsüz manevra yapması sonucu direksiyon hakimiyetini kaybedip aracının ön ve sağ yan kısımları ile sağ şeritte aynı istikamette seyreden Dilek Bayıldıran‘ın sevk ve idaresindeki otomobilin sol arka kısmına çarpmanın etkisi ile kontrolden çıkıp kaldırım üzerine çıkarak kaldırımda yürüyen katılanlar ... ve oğlu ...‘a çarptığı, bahçe duvarına çarparak durabildiği, ...‘ın basit tıbbi müdahale ile giderilemez, hayati fonksiyonlarını ağır 4. derece etkileyecek nitelikte kemik kırığı oluşacak, oğlu ...‘ın ise basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanması ile sonuçlandığı olayda; taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde TCK"nın 61/1. ve 22/4. madde ve fıkralarında yer alan ölçütlerden olan failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman nazara alınmak suretiyle aynı Kanunun 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken, asli kusurlu olarak meydana getirdiği kaza sonucu iki kişinin yaralanmasına neden olan sanık hakkında, adalet ve hakkaniyet kuralları uyarınca cezada orantılılık ilkesi gözetilerek alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayini yerine, yazılı şekilde hüküm kurularak sanık hakkında eksik cezaya hükmolunması; aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın kusurunun bulunmadığına, olaydan dolayı pişmanlık duyduğuna, verilen para cezasını ödeyecek durumunun olmadığına yönelik yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    1-Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 07.07.2009 tarih ve 2009/9-62-191 sayılı kararında da vurgulandığı üzere, taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde TCK"nın 61/1. maddesinin (g) bendinde yer alan "failin güttüğü amaç ve saiki" gerekçesine dayanılamayacağının gözetilmemesi;
    2-Sanık hakkında hükmedilen 5 ay hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine karar verilirken uygulanan kanun maddesinin gösterilmemesi suretiyle CMK"nın 232/6. maddesine ve adli para cezasının belirlenmesine esas tam gün sayısının gösterilmemesi suretiyle TCK"nın 52/3. maddesine aykırı hareket edilmesi,
    Kanuna aykırı olup, hükmün bu nedenlerle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA; ancak, yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu hususlarda, aynı Kanunun 322. maddesi gereğince karar verilmesi mümkün bulunduğundan, aynı maddenin verdiği yetkiye istinaden; hüküm fıkrasının birinci paragrafındaki “amaç ve saikleri” ibarelerinin çıkarılması, hükmün üçüncü paragrafının hükümden çıkarılarak yerine, “Sanığa verilen 5 ay hapis cezasının sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, suçun işlenmesindeki özellikler nazara alınarak TCK"nın 50/1-a maddesi gereğince adli para cezasına çevrilmesine; TCK"nın 52/3. maddesi gereğince adli para cezasının belirlenmesine esas tam gün sayısının 150 tam gün olarak belirlenmesine; TCK"nın 52/2. maddesi gereğince sanığın ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının takdiren 20 TL olarak hesabıyla 3000.- TL adli para cezası ile cezalandırılmasına” ibaresinin yazılması, suretiyle, sair yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 09.09.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi