22. Hukuk Dairesi 2015/34152 E. , 2018/14471 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı isteminin özeti:
Davacı, müvekkilinin davalı şirkette 12.03.2013-17.05.2013 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin davalı işverence sendikal sebeple feshedildiğini ileri sürerek sendikal tazminata hükmedilmesini talep etmiştir.
Davalının cevabının özeti:
Davalı, iş sözleşmesinin davacının performansındaki düşüklüğün ve davacının sorumsuz ve dikkatsiz davranışlarının üretimi olumsuz etkilemesi ve işveren firmanın itibarını zedelemesi üzerine geçerli sebeple feshedildiğini ve feshin sendikal sebebe dayanmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme kararının özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, iş sözleşmesinin feshinin sendikal sebebe dayanıp dayanmadığı noktasında toplanmaktadır.
Sendikal tazminat 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu"nun 25. maddesinde düzenlenmiş, işçilerin işe alınmalarının belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri, sendika üyeliklerini sürdürmeleri veya üyelikten çekilmeleri gibi şartlara bağlanamayacağı hükme bağlanmıştır. Yine, işçiler arasında çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından ayrım yapılamayacağı da kanunda öngörülmüştür. Sendikal faaliyetlere katılma da güvence altına alınmıştır. Sözü edilen hükümler aykırılık halinde işçinin bir yıllık ücretinden az olmamak üzere tazminata tabi olduğu Kanunda açıklanmıştır.
İş sözleşmesinin sendikal sebeple feshedildiği iddiası ile açılacak davada, feshin sebebini ispat yükümlülüğü işverene aittir. Feshin işverenin ileri sürdüğü sebebe dayanmadığını iddia eden işçi, feshin sendikal sebebe dayandığını ispatla yükümlüdür.
Fesih dışında işverenin sendikal ayrımcılık yaptığı iddiasını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak işçi sendikal ayrımcılık yapıldığını güçlü biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren davranışının sebebini ispat etmekle yükümlüdür.
Somut olayda, davacı işçi, davalı iş yerinde 12.03.2013-17.05.2013 tarihleri çalışmış ve 07.05.2013 tarihinde sendikaya üye olmuştur. Dosya içerisine alınan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığının 07.08.2013 tarihli inceleme raporu, ... İşçileri Sendikasına üye olup işverence işten çıkarılan işçileri gösterir liste ve davacı tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde işyerinde 2013 şubat ayından itibaren davacının üyesi olduğu sendika tarafından örgütlenmeye çalışıldığı ve işverence bunun engellenmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.
Daha evvel, Yargıtay denetiminden geçen, emsal işçiler tarafından açılan işe iade davalarında, (Dairemiz 2014/14040, 30245, 14095 esas) davacı ile aynı tarihlerde işten çıkarılan işçilerin sendikaya üye olmaları sebebi iş sözleşmelerinin feshedildiği kabul edilerek sendikal tazminata hükmedilmiş ve emsal nitelikteki bu kararlar onanarak kesinleşmiştir. Dairemizin 2015/6654 esas sayılı dosyasında da 11.05.2013 tarihinde işten çıkarılan davacıya ilişkin sendikal tazminat talebinin reddine dair karar talebin kabulü gerektiği belirtilerek bozulmuştur. Tüm deliller bir arada değerlendirildiğinde; davacının iş sözleşmesinin sendikaya üye olması sebebi ile feshedildiği anlaşılmış olup sendikal tazminat talebinin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.06.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.