Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/2639
Karar No: 2007/5624
Karar Tarihi: 24.09.2007

Bağıştan Rücu - Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2006/2639 Esas 2007/5624 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Maltepe Camii'ne ait kapıların imal ve montajına ilişkin bir uyuşmazlık vardır. İcra takibine vaki itirazın iptali, karşı davada ise ödenmeyen iş bedelinin tahsili talep edilmiştir. İlk dava kabul edilmiştir ancak ikinci dava kısmen kabul edilmiştir. Temyiz edilen her iki dava da karara bağlanmıştır.\r
\r
Mahkeme, davalı yüklenici tarafından sözleşme uyarınca bağış olarak verilmesi gereken bir adet kapının ücretine hükmetmiştir. Ancak yüklenici, sadece bir adet kapının bağış olarak verileceğini ve bedel talep etmeyeceğini kabul etmiştir. Bu nedenle bağıştan rücu şartları uygulanamaz. Ayrıca, yapılan işin eksik olması nedeniyle malzeme elinde kalmış ve bedel istenilemeyeceği belirlenmiştir. Bu nedenlerle kararın bozulması uygun görülmüştür.\r
\r
818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun Madde 244 ve devamı maddelerinde bağıştan rücu şartları düzenlenmektedir.

 

 

15. Hukuk Dairesi 2006/2639 E., 2007/5624 K.

15. Hukuk Dairesi 2006/2639 E., 2007/5624 K.

  • BAĞIŞTAN RÜCU

 

  • 818 S. BORÇLAR KANUNU [ Madde 244 ]

"İçtihat Metni"

Taraflar arasındaki uyuşmazlık Maltepe Camii’sine ait kapıların imâl ve montajına ilişkin olup, asıl davada fazla ödemenin tahsili için girişilen icra takibine vâki itirazın iptâli, karşı davada ise ödenmeyen iş bedelinin tahsili talep edilmiştir. Her iki davanın da kısmen kabulüne dair verilen karar davacı ve karşı davalı iş sahibi dernek tarafından temyiz edilmiştir.

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2- Mahkemece davalı yüklenici tarafından sözleşme uyarınca bağış-bedelsiz olarak yapılması gereken 1 adet kapının ücretine de hükmedilmiştir. Oysa bir adet kapının bağış olarak yapılmasını ve bedel talep etmeyeceğini yüklenici sözleşmede kabul etmiştir. Borçlar Kanunu’nun 244 ve devamı maddelerinde düzenlenen bağıştan rücu şartları olayda yoktur. İş sahibinin kötü imalât ve eksik işler nedeniyle icra takibi yapması yasal bir hakkın kullanılması niteliğinde olup bağıştan rücuyu gerektirmez. Bu durumda 1 adet kapı bedelinin tahsiline karar verilmesi doğru olmamıştır.

Öte yandan minare kapıları için mahkemece bedele hükmedilmiş ise de kapıların takılmadığı ve parçalı bir şekilde davalı ve karşı davacı yüklenicinin atölyesinde bulunduğu bilirkişi raporu ile saptanmıştır. Bu haliyle parçalı vaziyetteki imalâtın davacı iş sahibinin veya yüklenicinin işine yaramadığı da raporda belirlenmiştir. Davalı yüklenici kapıları 01.03.2001 tarihinde teslim etmeyi taahhüt etmesine rağmen teslim etmemiş, iş sahibinin keşide ettiği 20.12.2001 tarihli ihtarnamede verilen 15 günlük sürede de teslime yanaşmamış ve ihtarnameye cevap da vermemiştir. Ayrıca yapıdaki hatadan dolayı kapıların monte edilemeyeceğini de ihtar etmemiştir. Bu durumda yüklenici elinde kalan malzeme için bedel istenemeyeceğinden minare kapıları yönünden istenen miktarın reddine de karar verilmelidir. Bu hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ile karşı davada yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.

SONUÇ:Yukarıda 1.bentte yazılı nedenlerle davacı-karşı davalı derneğin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2.bent uyarınca kabulü ile hükmün davacı-karşı davalı Dernek yararına BOZULMASINA, 500,00 YTL duruşma vekillik ücretinin davalı-karşı davacı M.Ali Tüfekçi’den alınarak davacı-karşı davalı derneğe verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacı-karşı davalıya geri verilmesine, 24.09.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 

 

 

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi