22. Hukuk Dairesi 2018/6545 E. , 2018/14310 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih, esas ve karar numarası belirtilen kararının temyiz incelemesi sonucunda, Dairemizin 20/11/2017 tarihli ve 2017/43282 esas, 2017/25226 karar sayılı ilamıyla ONANMASINA karar verilmiştir.
Davacı vekilince Dairemiz kararının maddi hataya dayandığı gerekçesi ile ortadan kaldırılması istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 04/02/1959 tarihli ve 1957/13 esas, 1959/5 karar ile 09/05/1960 tarihli ve 1960/21 esas, 1960/9 karar sayılı kararlarında belirtildiği üzere, Yargıtay’ca maddi hata sonucu verilen bir karara mahkemece uyulmasına karar verilmesi halinde dahi usulü kazanılmış hak oluşmaz ve Yargıtay’ın hatalı kararından dönülmesi mümkündür.
Somut uyuşmazlıkta, taraflar vekillerinin temyizi üzerine, İlk Derece Mahkemesi kararının Dairemizin 20/11/2017 tarihli ve 2017/43282 esas, 2017/25226 karar sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmiş ise de, temyiz incelemesinde, karar gerekçesinin, dosya içeriğinin ve tanık anlatımlarının değerlendirilmesinde maddi hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Anılan sebeple, maddi hataya dayanan Dairemizin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen onama kararının ORTADAN KALDIRILMASINA karar verildi. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesinin haklı bir sebep bulunmadan feshedildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, aylık ücret, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, Dairemizin 28/04/2015 tarihli ve 2014/11390 esas, 2015/15482 karar sayılı ilamıyla bozulmuştur. Bozma ilamına uyma kararı verilerek devam edilen yargılama neticesinde, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, taraflar vekilleri temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında, davacının fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarına hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, Mahkemece, kanıtlanmadığı gerekçesiyle, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücretlerine yönelik talepler reddedilmiştir. Ne var ki, işçinin fiilen yaptığı işin niteliği ile mevsimsel hava koşullarının çalışmanın yoğunluğuna etki etmesi de nazara alınarak, her iki taraf tanıklarının beyanlarının ve dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesinden, davacının kış dönemi (15 kasım-15 nisan aralığı) hariç olmak üzere, 07:00-18:00 saatleri arasında (bir saat ara dinlenme ile), ayda iki hafta haftanın altı günü, ayda iki hafta ise haftanın yedi günü çalıştığının; ayrıca dini bayramlarda üç gün izin kullandığının, kalan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde ise çalıştığının esas alınarak, ücret bordrolarındaki tahakkukların da değerlendirilmesi suretiyle fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının (takdiri indirim de uygulanarak) hesaplanması; kış döneminde ise fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil çalışması olmadığının kabul edilmesi yerinde olacaktır. Yazılı gerekçeyle, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarına yönelik taleplerinin reddine karar verilmesi hatalı olup, bozma nedenidir.
3-Taraflar arasında çözümlenmesi gereken bir diğer uyuşmazlık, davacının ödenmemiş aylık ücret alacağının bulunup bulunmadığı noktasındadır.
Somut olayda, Mahkemece, aylık ücret alacağına yönelik talebin gerekçesiz şekilde reddedilmesi hatalıdır. Dosya kapsamı delil durumu dikkate alınarak, aylık ücret alacağına yönelik talep değerlendirilmeli ve neticeye göre gerekçeli olacak şekilde olumlu ya da olumsuz bir karar verilmelidir.
Yukarıda yazılı sebeplerden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 05/06/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.