Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/8953
Karar No: 2015/2315
Karar Tarihi: 06.04.2015

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/8953 Esas 2015/2315 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2014/8953 E.  ,  2015/2315 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi(Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)
    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekkiline ait 77 DD 941 plaka sayılı kamyon fiilen ve hukuken çalışabilir bir halde davalı kooparatifin otoparkında hazır bulundurulduğunu, davalı kooperatif yönetiminin kooperatif üyesi olan müvekkili hakkında usul ve yasaya aykırı olarak 02/11/2010 tarihinde ihraç kararı alarak kamyonuna iş sırası vermemiş olması sebebi ile müvekkilinin uğradığı gelir kaybının dava tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline ve taraflar arasındaki mevcut muarazanın giderilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının çalışmadığı dönemde belirtilen miktarda bir kazanç kaybına uğramış olmasının imkansız olduğunu, kooperatifin davacının çalışmasına engel olmadığını hatta davacının fiilen çalışmadığına ilişkin noter marifeti ile tespit yapıldığını, kooperatifte bütün ortaklara eşit muamele yapıldığını, ortakların gerekli şartları haiz olması halinde sıra verildiğini, savunarak davanın reddini istemiş, mümkün olmadığı takdirde davacının çalıştığı dönemler dikkate alınarak hesaplama yapılarak karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davacının davalı kooperatifin üyesi olduğu, kooperatif üyeliği konusunda ...Asliye Hukuk Mahkemesinin kesinleşmiş kararı bulunduğu, noter tespit tutanakları ve ihtarnamelerle davacıya iş verilmediğinin tespit edildiği, davacının iş verilmeyen 02.11.2010 tarihi ile dava tarihi olan 18.12.2012 tarihleri arasında 25,5 aylık sürenin bulunduğu, davacının ortaklıktan çıkarıldığı 02.11.2010 tarihi ile dava tarihi arasındaki gelir kaybının 60.180,00 TL olduğu gerekçesi ile davanın kabülüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, mahrum kalınan kar bedelinin istemine ilişkin olup, mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporu hükme ve denetime elverişli değildir. Zira, dava konusu aracın tazminat istenen süre içinde davacı yanca hiç çalıştırılmadığı varsayımına göre hesaplama yapılmıştır. Oysa, dava konusu edilen dönemde davacı, aracını çalıştırmış olsaydı elde edeceği net kazancı talep hakkını haiz olup, aracın başka bir işte de çalıştırılarak gelir elde edilmesi halinde, bu durum davacının haksız zenginleşmesine neden olacaktır. Bu nedenle, öncelikle aracın tazminat istenen dönem içinde başka bir işte çalıştırılarak gelir elde edilip edilmediği saptanmalı, davacılar ile aynı hatta çalışan bir ortağın ortalama brüt kazancı belirlenmeli, hesaplanan kazanç miktarından masraf ve amortisman giderleri ile saptandığı takdirde yapılan diğer işten elde edilen net gelirin düşülmesi gerekir.
    .
    O halde, Mahkemece, kooperatifin tüm defter, kayıt, belge, yönetim ve genel kurul kararları varsa banka kayıtları getirtilerek kooperatifler konusunda uzman bilirkişi ile şehirler ve ilçeler arası yolcu taşıma sektöründe faaliyet gösteren uzmanın da katıldığı bilirkişi kurulu oluşturulup, davalı kooperatif kayıtları üzerinde inceleme yaptırılarak, davacının aracının çalıştırılmaması nedeniyle uğradığı kazanç kaybının yukarıda belirtilen ilkeler çerçevesinde denetime elverişli bir rapor alınarak tespit edilmesi, bilirkişi raporu ile kazanç kaybının gerçek miktarının somut verilerle tam olarak saptanamaması halinde TBK"nın 50 (BK m. 42) vd. madde hükümleri uyarınca mahkemece somut olayın özellikleri gözönünde bulundurularak, takdiren hakkaniyete uygun bir miktar kazanç kaybına hükmedilmesi gerekirken, eksik incelemeye dayalı yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi