16. Hukuk Dairesi 2016/453 E. , 2018/6342 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :... MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : ... TESPİTİNE İTİRAZ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
... sırasında, ... İlçesi ... Köyü çalışma alanında bulunan 112 ada 7 parsel sayılı 364,70 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ve miras yoluyla gelen hakka dayanılarak davalılar ... ve müşterekleri adına tespit edilmiştir. Davacılar ... ve arkadaşları, miras yoluyla gelen hakka dayanarak dava açmışlardır. Mahkemece Dairemizin usule ilişkin bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda, davanın reddine ve dava konusu taşınmazın tespit gibi tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, bir kısım davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece, çekişmeli taşınmazın kök muris ...’a ait olduğu ve ölümünden sonra terekesinin mirasçılar arasında taksim edildiği kabul edilerek yazılı şekilde karar verilmiş ise de, dosyada mevcut nüfus kayıt örneklerinin incelenmesinden çekişmeli taşınmazın tespit malikleri arasında bulunan davalı ...’ın yargılama devam ederken 26.02.2009 tarihinde vefat ettiği, geriye yasal mirasçıları olarak eşi ....., annesi .... ve kardeşleri ...ile ....’ın kaldığı,...., ... .... ve ...’ın davalı sıfatıyla davada yeraldıkları ancak murisin eşi ...’e duruşma gün ve saatini bildirir davetiye tebliğe çıkartılmadan, başka bir ifadeyle yöntemine uygun şekilde taraf teşkili sağlanmadan yargılamaya devam edilerek davanın esasına dair hüküm kurulduğu anlaşılmaktadır. Hukukumuzda, yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türk vatandaşlarına mirasçı olmalarına engel herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Taşınmaz mal edinimi konusunda Türkiye ile arasında karşılıklılık anlaşmaları bulunan ve Tapu ... Genel Müdürlüğünün 2008/12 sayılı genelge eki listede belirtilen ülkelerin (ABD, Almanya vb.) vatandaşı olan yabancı gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz mülkiyeti ile sürekli nitelikteki sınırlı ayni hak edinmeleri Tapu Kanunu’nun 35.maddesinde belirtilen yasal sınırlamalar çerçevesinde mümkündür. Buna rağmen somut olayda çekişmeli taşınmazın tespit maliklerinden olan ...’ın mirasçısı Alman uyruklu ... davaya dahil edilip yöntemince taraf teşkili sağlanmadan işin esası hakkında karar verilmiştir. Taraf teşkili dava şartı olup, kamu düzeniyle olan ilgisi nedeniyle yargılamanın her aşamasında Mahkeme tarafından re"sen göz önüne alınması gerekmektedir. Taraf teşkili sağlanmadan işin esasına girilemez. Hal böyle olunca; öncelikle davalı ... mirasçısı Alman uyruklu ...’e dava dilekçesi ile duruşma gün ve saatini bildirir açıklamalı davetiye yöntemine uygun şekilde tebliğ edilerek taraf teşkili sağlanmalı, tarafların iddia ve savunmalarına ilişkin varsa bildirecekleri tüm delilleri toplanmalı, bundan sonra da toplanmış ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bu yön göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz eden davacılara iadesine, 05.11.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.