Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2774
Karar No: 2017/4640
Karar Tarihi: 05.06.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2017/2774 Esas 2017/4640 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili tarafından davalılar aleyhine ortaklığın giderilmesi talebiyle açılan davada, mahkemece yapılan tebligatların usulüne uygun olmadığı anlaşılmıştır. Tebligat Kanunu'nun 35. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için mahkemece en azından bir kez usulüne uygun olarak tebligat yapılması gerekmektedir. Borçlunun adres kayıt sistemindeki adresinin bulunmaması da şarttır. Somut olayda, muhatap taşındığı için açık adresi bilinmemekte ve gereken araştırmalar yapılmamıştır. Bu sebeple gerekçeli kararın tebliği de usulüne uygun olmamıştır. Kararda, Tebligat Kanunu'nun 10. ve 21. maddeleri ile 35. maddesine yer verilmiştir. Tebligat Kanunu'nun 10. maddesi, tebligatın bilinen en son adreste yapılacağını belirlemektedir. Bilinen en son adres uygun değilse, adres kayıt sistemindeki adres kabul edilecektir. Tebligat Kanunu'nun 21. maddesi ise tebellüğden imtina hallerinde, evrakın muhtara veya ihtiyar heyeti azasına teslim edilmesini ve ihbarname yapıştırılmasını düzenlemektedir. Tebligat Kanunu'nun 35. maddesi ise tebligat yapılabilmesi için şartları ve adres değişikliği durumunda bildirim yükümlülüklerini belirlemektedir. Buna göre, tebligat yap
14. Hukuk Dairesi         2017/2774 E.  ,  2017/4640 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 22.12.2014 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 05.11.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi Cumhuriyet Başsavcılığının 20.04.2017 gün ve 2017/14690 sayılı tebliğnamesiyle kanun yararına bozulması istenilmiş olmakla, dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    KARAR
    7201 sayılı Tebligat Kanununun;
    1-"Bilinen Adreste Tebligat" kenar başlıklı 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
    Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.",
    2-"Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina" kenar başlıklı 21. maddesinde, "Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
    Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
    Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları yukarıdaki fıkralar uyarınca kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar.",
    Hükümlerine yer verilmiştir.
    3-"Adres değiştirmenin bildirilmesi mecburiyeti" kenar başlıklı 35. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, "Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.
    Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.",
    Hükümlerine yer verilmiştir.
    Tebligat Kanununun 35. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için öncelikle, mahkemece aynı adrese usulüne uygun olarak en azından bir kere tebliğ yapılabilmiş olması gerekir. Bu şarta ilave olarak, muhatabın adres kayıt sisteminde herhangi bir adresinin de bulunmaması gerekir.
    Somut olaya gelince; davalı borçlu Mahmut Alper Bektaş"a çıkarılan dava dilekçesi ve tensip zaptının, muhatap taşındığından açık adresinin bilinmediği bildirilerek mahalline iade edildiği, usulüne uygun geçerli bir tebligat yapılamadığı, borçlunun adresi ve adres kayıt sistemindeki adresi araştırılması gerekirken sonraki tebligatların, Tebligat Kanununun 35. madde hükmü nazara alınarak tebliğ evrakı iade dönen ilk adrese yapıldığı ve tebligatların usulüne uygun olmadığı anlaşılmıştır.
    Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, gerekçeli karar usulüne uygun olarak tebliğ edilmeyen davalıya, gerekçeli kararın Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre tebliği ile, yasal temyiz süresinin beklenilmesinden sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHALLİNE İADESİ için gereği yapılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 05.06.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi