Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2003/8243
Karar No: 2004/992
Karar Tarihi: 17.2.2004

Vakfın Dağıldığının Tespiti - Vakıf Yönetiminin Değiştirilmesi - Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2003/8243 Esas 2004/992 Karar Sayılı İlamı

 

 

18. Hukuk Dairesi 2003/8243 E., 2004/992 K.

18. Hukuk Dairesi 2003/8243 E., 2004/992 K.

  • VAKFIN DAĞILDIĞININ TESPİTİ
  • VAKIF YÖNETİMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

 

  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 112 ]
  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 116 ]

"İçtihat Metni"

Dava dilekçesinde vakfın dağılması ve yöneticilerinin görevden alınması istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği düşünüldü:

Davacı dilekçesinde; kurum müfettişlerince vakfın işlemlerinin teftişi sonunda düzenlenen 13.3.2001 tarihli raporda tesbit edildiği gibi, davalı I... ve

Vakfının amacının gerçekleştirilmesi olanaksız hale geldiğinden dağıldığının tesbitinin, vakıf senedine ve yürürlükte bulunan kanun ve tüzüğe aykırı hareket eden davalı vakıf yöneticilerinin de görevden alınmalarını talep etmiş; davalılar ise vakfın senedine göre faaliyet gösterildiğini, mevzuata aykırı işlemler yapılmadığını ileri sürerek davanın reddini istemiştir. Mahkemece, herhangi bir araştırma yapılmadan, teftiş raporunda ileri sürülen hususların ilgililere tebliği ile aksaklıkların giderilmesinin mümkün olduğu, idari aksaklıkların vakfın feshi nedeni sayılmasının adalete ve hukuka uygun bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 101. maddesinde, vakfın gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve haklan belirli ve sürekli bir amaca özgüle-meleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluğu olduğu belirtilmiş, 116. maddesinde ise amacın gerçekleşmesi olanaksız hale geldiği ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı takdirde vakfın kendiliğinden sona ereceği ve mahkeme kararıyla sicilden silineceği 112. maddenin ikinci fıkrasında da mahkemenin denetim makamının başvurusu üzerine tüzükte gösterilen nedenlerle duruşma yaparak yöneticileri görevden alabileceği hükme bağlanmıştır. Yargıtay"ın kararlılık kazanmış uygulamalarında, vakfın mal varlığının amacın gerçekleşmesini olanaksız kılacak şekilde azalmış olması, vakfın dağılmış sayılması için yeterli neden kabul edilmekte ise de, bu yetersizliğin araştırılıp belgeleriyle kanıtlanmış olması aranmaktadır. Bu bakımdan Yargıtay"ın denetimine de olanak sağlayacak şekilde, vakfa ait faaliyet raporları, bilançolar ve ilgili diğer belgeler getirtilip, uzman bir bilirkişiye incelettirilerek rapor alınıp, davalı yöneticilerin Tüzüğün 23. maddesine aykırı hareket edip etmedikleri belirlenip ayrıca vakfın acz içinde olup olmadığı araştırıldıktan sonra vakfın acz içinde olduğu tesbit edildiğinde tasfiyeden arta kalan mal ve hakların intikalini düzenleyen Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzüğün 33. maddesi de gözetilerek hasıl olacak duruma göre bir karar verilmesi gerekirken, yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan eksik inceleme ile davanın reddi doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK" nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA) temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.2.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 

 

 

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi