Abaküs Yazılım
Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/30
Karar No: 2022/404
Karar Tarihi: 30.05.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/30 Esas 2022/404 Karar Sayılı İlamı

T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/30 Esas
KARAR NO : 2022/404
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 12/01/2022
KARAR TARİHİ : 30/05/2022

Mahkememizde görülmekte bulunan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkillerinin saklamakla yükümlü olduğu ...-... yılları defter ve belgelerinin davacı şirkete ait otelin lojman deposunda arşivlenmiş vaziyette muhafaza edilmekte iken ... tarihinde meydana gelen su baskını neticesinde zayi olduğunu belirterek dilekçesi ekinde dökümü yapılan belgelerin zayi nedeniyle iptalini karar verilmesini talep etmiştir.
Davacının talebi üzerine olay mahallelinde keşif icra edilmiş, keşif sırasında davacı vekili bu su baskınında davacı şirkete ait "müşteri listesi defterinin" zayi olduğunu bildirmiş- tir. Dinlenen tanık beyanlarından ise ticaret kanununa göre saklanması zaruri olan yevmiye, defteri kebir ve envanter defterinin zarar görmediği ifade edilmiştir.
Alınan bilirkişi raporuna göre davacı şirketleri ait bir kısım belgenin maruz kaydığı su baskını sebebi ile kullanılamaz hale geldiği belirtilerek bu belgelerin listesi çıkarılmıştır.
TTK nun 82/1 maddesine göre "Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, b) Alınan ticari mektupları, c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini, d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.
TTK nun 82/7 maddesine göre "Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi (on yıl) içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilme- sini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir."
Mahkememizce yapılan değerlendirmede: Kanuna göre tacirin bir zayi belgesi veril- mesini talep etmesi için o belgenin saklanmasının zorunlu olması gerekir. Bu belgeler kanuna göre "yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri" dir. Davacının zayi belgesi verilmesini talep ettiği kayıtlar arasında TTK anlamında saklanması zaruri bir defter kaydı bulunmamaktadır.
Davacıların zayi olduğunu belirttiği belgeler ise fatura, irsaliye, kantar fişi niteliğinde belgelerdir. Bu belgelerin 82/1 maddesinde sayılan belgelerden olmadığı da açıktır. Kaldıki bu belgelerin kayıtlı olduğu defterlerin zayisi de istenmemiştir. Bu sebeple davanın her iki davacı yönünden ayrı ayrı reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
Davanın ( tashihen: her iki davacı yönünden ayrı ayrı) REDDİNE,
Alınması gerekli ...-TL harç, dava açılışta alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
Davacı tarafça yapılan tüm yargılama giderlerinin KENDİ ÜZERİNDE BIRAKILMASINA,
Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalanının karar kesinleştiğinde talebi halinde DAVACIYA İADE EDİLMESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, HMK'nun 345 maddesi uyarınca gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesinde istinaf kanun yoluna açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulünce anlatıldı.
30/05/2022

Katip ...
(E-İmzalıdır)


Hakim ...
(E-İmzalıdır)

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi