Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10698
Karar No: 2017/4491
Karar Tarihi: 30.05.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/10698 Esas 2017/4491 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirket ile yaptığı sözleşme ile 5 nolu bağımsız bölümü satın aldığını ancak tapuda devir yapılmadığını ileri sürüp tapunun iptali ile adına tescil olmadığı takdirde ödediği bedelin tahsili istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan incelemeler sonucunda sözleşmenin harici olarak düzenlendiği ve geçerli bir sözleşme olmadığı belirlenmiştir. Bunun üzerine davacının talepleri reddedilmiştir. Mahkeme kararında, Türk Medeni Kanunu'nun 706, Türk Borçlar Kanunu'nun 237. maddeleriyle taşınmaz satışlarının resmi şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, tescil davasının kabul edilebilmesi için Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi olmak üzere bağımsız bölüm satımına ilişkin geçerli bir sözleşme olmadan tarafların anlaşarak alıcının tüm borçlarını eda etmesi ve satıcının da bağımsız bölümü teslim ederek alıcının onu malik gibi kullanmasına rağmen satıcının tapuda mülkiyetin devrine yanaşmaması hallerinde tescil davasının kabul edilebileceği belirtilmiştir. Mahkeme kararında ayrıca, Yargıtay Dairesinin verdiği bozma kararına uyma yükümlülüğü olduğu ve maddi yanılgıya dayalı bozma kararına uyulmuş olması durumunda usulü kazanılmış hak
14. Hukuk Dairesi         2016/10698 E.  ,  2017/4491 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 20.12.2002 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil talebi üzerine bozma ilamına uyularak yapılan muhakeme sonunda; davanın kabulüne dair verilen 23.10.2015 günlü hükmün Yargıtayca, duruşmalı olarak incelenmesi davalı... vekili ve davalılar ... ve Türkmen İnşaat vekili tarafından istenilmekle, tayin olunan 30.05.2017 günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davalı... vekili Av. ... ile karşı taraftan davacı ... vekili Av. ... ve davalı ... İnşaat vekili Av. ... geldiler. Açık duruşmaya başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelenlerin sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. İş karara bırakıldı. Bilahare dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü: KA R A R
    Mahkemece uyulan Dairemizin bozma ilamı doğrultusunda hüküm kurulmuş olmasına göre yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 1.480 TL Yargıtay duruşma vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacı tarafa verilmesine, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30.05.2017 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
    (Muhalif)



    -KARŞI OY YAZISI-
    Davacı, Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı davada, davalı şirket ile 25.01.2002 tarihinde düzenledikleri sözleşme ile 8064 ada, 5 nolu parseldeki
    (bilahare parsel numarası 22 oldu) 5 nolu bağımsız bölümü satın aldığını ancak tapuda devir yapılmadığını ileri sürüp tapunun iptali ile adına tescil olmadığı takdirde ödediği 42.500 TL"nin tahsili isteğinde bulunmuştur.
    Davalı şirket, davacının dayandığı sözleşmeyi imzalayan ..."in şirket yetkilisi olmadığını, sözleşmeyi kendi adına imzaladığını, sözleşmeye şirket ibaresinin sonradan eklendiğini bildirip davanın reddini savunmuş, davalı ... sözleşmeyi şahsı adına imzaladığını, şirket ibaresinin sonradan eklendiğini bildirmiştir.
    Asliye Hukuk Mahkemesi"nin görevsizlik kararı üzerine davaya Tüketici Mahkemesinde devam edilmiş, yargılama aşamasında dava konusu bağımsız bölümün ... adına tescil edilmesi üzerine Binali davaya dahil edilmiş, mahkemece iptal- tescil isteğinin reddine, 42.500 TL"nin davalı ..."den tahsiline ilişkin olarak verilen karar Dairece "davalılar ve davaya dahil edilen Binali"nin TMK"nun 1023. Maddesi uyarınca el ve işbirliği içinde olup olmadıklarının, Binali"nin iyiniyetli olup olmadığının araştırılması gerektiği" gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozmaya uyulduktan sonra yine iptal tescil isteğinin reddine, bedel isteğinin kabulüne ilişkin olarak verilen karar bu kez Daire"ce "davalı Binali"ye yapılan satış muvazaalı, davacı satış bedelinin bir kısmını ödemedi, keşif yapılıp taşınmazın rayiç değeri saptandıktan sonra ödenen bedel oranlanarak davacıya bulunacak bedeli depo etmesi için süre verilmesi, ödendiği takdirde iptal tescil isteğinin aksi halde bedel isteğinin kabul edilmesi gerektiği" gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozmaya uyulduktan sonra iptal-tescil isteğinin kabulüne karar verilmiştir.
    Toplanan delillerden ve tüm dosya içeriğinden, 8064 ada 5 (sonradan 22 nolu parsel) nolu parselin davalılardan Hüseyin, Durkız ve İsmail"e ait olduğu, adı geçen davalılar ile davalı şirket arasında 19.03.2001 tarihinde Yenimahalle 1. Noterliğinde daire karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlendiği, 25.01.2002 tarihinde de davacıya daire satıldığı, satışa ilişkin emlakçıda düzenlenen harici sözleşmeyi davalı ..."in imzaladığı, belgeye ilaveler yapıldığı iddiası ile yapılan soruşturma sonunda davalı ... ile emlakçı Veysel Küçükateş"in sanık oldukları özel belgede sahtecilik suçundan kamu davası açıldığı, bu dava sırasında bilirkişilerin harici satış sözleşmesine şirket isminin sonradan ilave edildiğini rapor ettikleri, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesince "suça konu belgenin fotokopi olduğu, fotokopi örneğinde bir takım karalamaların yer aldığı belge aslının ibraz edilemediği, gerekçeleriyle sanıkların beraatlerine karar verildiği, dava edilen bağımsız bölümün projedeki 5 nolu bağımsız bölüm olduğu, davalı ... adına 26.09.2001 tarihinde kat irtifakı suretiyle kayıtlı iken, davalı şirket yetkilisi ile ... arasında 25.10.2002 tarihinde Yenimahalle 2. Noterliğinde satış vaadi sözleşmesi düzenlendiği, ... tarafından Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan ferağa icbar davasının kabulle sonuçlandığı ve 5 nolu bağımsız bölümün

    16.04.2009 tarihinde hükmen ... adına tescil edildiği, davalı şirketin yetkili temsilcisinin 01.10.2001 tarihinden itibaren 10 yıl süreyle Yalçın Türkmen olduğu, dolayısı ile davacı ile harici satış sözleşmesini imzalayan ..."in şirketin yetkili temsilcisi olmadığı anlaşılmaktadır.
    Bilindiği ve Türk Medeni Kanunu"nun 706, 6098 sayılı, Türk Borçlar Kanunu"nun 237. Maddelerinde düzenlendiği üzere taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için sözleşmenin resmi şekilde düzenlenmesi şarttır. Bir başka ifade ile taşınmaz satışına ilişkin haricen düzenlenen sözleşmeler geçersizdir. Ancak, 1987/2 - 1988/2 sayılı İBK ile Kat Mülkiyeti Kanunu"na tabi olmak üzere yapımına başlanılan taşınmazdan bağımsız bölüm satımına ilişkin geçerli bir sözleşme olmadan tarafların bağımsız bölüm satımında anlaşarak alıcının tüm borçlarını eda etmesi ve satıcının da bağımsız bölümü teslim ederek alıcının onu malik gibi kullanmasına rağmen satıcının tapuda mülkiyetin devrine yanaşmaması hallerinde; olayın özelliğine göre hakimin MK"nun 2. Maddesini gözeterek açılan tescil davasını kabul edebileceği belirlenmiştir.
    Öte yandan, bir mahkemenin Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak yine o kararda belirtilen esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğünün meydana geleceği 09.05.1960 gün 21/9 sayılı Yargıtay İnançları Birleştirme Kararı gereğidir. Usuli kazanılmış hak olarak tanımlayabileceğimiz bu hal usul hukukunun vazgeçilmez temellerinden birisi olup, kamu düzeni ile ilgilidir. Ne var ki, usuli kazanılmış hak kuralının istisnalarından birisi de maddi yanılgıya dayalı bozma kararına uyulmuş olmasıdır.
    Bu kapsamda vurgulanmalıdır ki, maddi hataya dayalı olan bir bozma kararına uyulmuş olunması halinde usuli kazanılmış hakka değer verilmesi mümkün değildir. Maddi hataya dayalı bozma kararına uyulmuş olması itibariyle kazanılmış hakkın bulunmadığından söz edilebilmesi için ancak Yargıtay Dairesinin vardığı sonuç, her türlü değer yargısının dışında, hiçbir suretle başka biçimde yorumlanamıyacak tartışmasız ve açık bir maddi hata olarak belirlenmelidir.
    Somut olayda, davacının dayandığı harici sözleşme, arsa malikleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapan davalı şirketin yetkili temsilcisi tarafından düzenlenmediği gibi aslı da ibraz edilememiştir. Fotokopi belgeye dayanılamayacağı da kuşkusuzdur.
    Bu itibarla; anılan belgeye değer verilemeyeceği, olayda 1987/2- -1988/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı"nın da uygulama yerinin olmadığı, Dairenin bozmalarının maddi yanılgıya dayalı olduğu, usulü kazanılmış hak oluşturmayacağı, tüm bu nedenlerle iptal tescil isteğinin reddedilmesi, davacının ödediği bedelin davalı ..."den tahsili için hükmün bozulması düşüncesinde olduğumdan sayın çoğunluğun onama görüşüne katılamıyorum.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi