Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/5269
Karar No: 2012/8010
Karar Tarihi: 20.12.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/5269 Esas 2012/8010 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, tapu iptal ve tescili istemleriyle açılmıştır. Davalı şirketin tapuya kaydedilmesi sonucu davacılar adına olan tapu kaydının iptâli ve irtifak paylarının tapuya tesciline karar verilmesi isteniyor. İlgili tapu üzerinde kat karşılığı inşaat yapılması amacıyla bir sözleşme yapılmış ancak yüklenici inşaatı tamamlamadan terketmiş ve taşınmaz davalı şirkete kayden intikâl ettirilmiştir.
Ayrıca, başka bir davada da aynı tapulu taşınmazdaki bağımsız bölümlerin tapu kayıtlarının iptâli ile davacılar adına tapuya tescili istenmiştir. İki davanın birleştirilmesi gerekmektedir.
Kararın bozulması gerektiği sonucuna varıldığından davacıların temyiz itirazları kabul edilmiş ve karar bozulmuştur. Ayrıca Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunmadıklarından yararlarına vekâlet ücreti takdir edilmemiş ve fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde geri verilmesine karar verilmiştir.
İlgili kanun madde ve hükümleri:
- 1086 Sayılı HUMK’nın 45. maddesi: Aynı mahkemedeki davalar arasında bağlantı bulunması halinde, davanın her aşamasında, istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir. Davaların aynı sebepden doğması veya biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde, bağlantı var sayılır.
- Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı: Aynı düzeyde birden fazla mahkeme, davaların birleştirilmesi açısından aynı mahkeme sayılır.
15. Hukuk Dairesi         2012/5269 E.  ,  2012/8010 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacılar vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili gelmedi. Davalı vekili Avukat ...geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı avukatı dinlendikten sonra eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, tapu iptâli ve tescili istemleriyle açılmış; mahkemece, davanın reddine karar verilmiş ve verilen karar davacılar vekilince temyiz edilmiştir.
    Davada ... İli, Merkez İlçede bulunan 112 ada ve 5 numaralı parsel sayısı ile tapuya kayıtlı taşınmaz üzerinde kat karşılığı inşaat yapılması amacıyla dava dışı ...ile arsa sahibi ... arasında ... 1. Noterliği’nce doğrudan düzenlenen 01.08.1997 tarihli ve 10232 yevmiye numaralı Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin yapıldığını; yüklenici ... tarafından kendisine kalacak 8 adet daire için davacılarla adî yazılı şekilde üyelik sözleşmesi yaptığını; ancak, yüklenicinin inşaatı tamamlamadan terketmesi sonucu inşaatın tamamlanmasını sağlamak için arsa sahibi ... ile 11.03.1999 tarihli sözleşme yapıldığını, ne var ki, danışıklı işlemler sonucu taşınmazın davalı şirkete kayden intikâlinin sağlandığını ileri sürerek, davalı adına olan tapu kaydının iptâli ile irtifak paylarının davacılar adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Getirtilerek incelenen ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2010/551 Esas sayısında kayıtlı davada ise; davacılar ..., ..., ve ... tarafından davalı ... hakkında, az yukarıda belirtilen tapulu taşınmazdaki bağımsız bölümlerinin tapu kayıtlarının iptâli ile davacılar adına tapuya tesciline karar verilmesi; olmadığı takdirde ise toplam 30.000,00 TL maddi tazminatın tahsili istenmiştir.
    14.02.1992 tarih, 91/3 Esas ve 92/2 Karar Sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince, bir yargı çevresi içerisinde kurulmuş bulunan aynı düzeyde birden fazla mahkeme, davaların birleştirilmesi açısından aynı mahkeme sayılır. Somut olayda uygulanması gereken 1086 Sayılı HUMK’nın 45. maddesi hükmü uyarınca da, aynı mahkemede görülmekte olan
    davalar arasında bağlantı bulunması halinde, davanın her aşamasında, istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir. Davaların aynı sebepden doğması veya biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde, bağlantı var sayılır. Somut olayda da, her iki dava hakkında verilecek hükümler, diğer davanın sonucuna etkili olacağından davaların birleştirilerek uyuşmazlıkların çözüme bağlanması zorunludur. Bu hukuksal nedenle, davanın ilk defa açılan ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2010/551 Esas sayısında kayıtlı derdest dava ile birleştirilmesine karar verilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan sebeplerle, davacılar vekilinin buna yönelik temyiz itirazlarının kabulüne ve kararın BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacılar vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, davacılar Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunmadıklarından yararlarına vekâlet ücreti takdir olunmamasına, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacılara geri verilmesine, 20.12.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi