Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/330
Karar No: 2016/8817
Karar Tarihi: 11.04.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/330 Esas 2016/8817 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödenmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davacının bazı taleplerini kabul etmiş ancak kıdem tazminatı alacağı bulunmadığı gerekçesiyle reddetmiştir. Temyiz sonucunda, davalının itirazları yerinde görülmemiş, fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinde takdiri indirim uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Ancak bu indirimin %50 oranında uygulanması hatalı bulunarak kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Madde Detayları:
- İş Kanunu'nun 25. maddesi: İşverenin işçiye bildirim yapmadan iş sözleşmesini feshetmeye hakkı yoktur.
- İş Kanunu'nun 30. maddesi: İşçinin işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı hakkı doğar.
- İş Kanunu'nun 17. maddesi: İşçilere yıllık ücretli izin hakkı tanınmıştır.
- İş Kanunu'nun 41. maddesi: Fazla çalışma yaptırılan işçilere ek ücret ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.
- İş Kanunu'nun 47. maddesi: Hafta tatili çalışmalarında ek ücret ödemesi gerektiği belirtilmektedir.
- İş Kanunu'nun 63. maddesi: Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmalar için ek ücret ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.
9. Hukuk Dairesi         2015/330 E.  ,  2016/8817 K.
"İçtihat Metni"



MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının işleri aksatması üzerine uyarıldığını ve bunun üzerine işi kendisinin bıraktığını, buna rağmen 11.06.2013 tarihinde kendisine 4.949,39 TL kıdem tazminatı ödendiğini, fazla mesai yapmadığını, ancak bahşiş alabilmek için kendi isteğiyle fazladan çalışma yapabildiğini, yıllık izinlerini kullandığını, hafta tatili ve genel tatil günlerinde çalışmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının 26.04.2008 - 28.05.2013 tarihleri arasında davalıya ait iş yerinde asgari ücret ile çalıştığı, iş akdinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacak şekilde feshedildiğinin davalı işveren tarafından ispat edilemediği, ancak fesihten sonra davacıya 4.949,34 TL kıdem tazminatı ödemesi yapıldığı, bakiye kıdem tazminatı alacağı bulunmadığı, haftalık yasal 45 saat olan çalışma süresini 18 saat aşacak şekilde haftanın 7 günü, milli ve dini bayramlar da dahil olmak üzere çalıştığı, bakiye 14 günlük yıllık ücretli izinlerinin kullandırıldığının davalı işveren tarafından yazılı ve eşdeğer belge ile ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilerek davacının ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretleri hüküm altına alınmış, kıdem tazminatının ise ödenmesi nedeniyle reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretlerine uygulanması gereken takdiri indirimin oranı noktasında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışma, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil çalışmalarının uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay’ca son yıllarda taktiri indirim yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır (Yargıtay 9.HD. 11.2.2010 gün 2008/17722 E, 2010/3192 K; Yargıtay, 9.HD. 18.7.2008 gün 2007/25857 E, 2008/20636 K.).
Somut uyuşmazlıkta, fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücretleri tanık beyanlarına göre hesaplandığına göre takdiri indirime gidilmesi yerinde ise de bu indirimin makul bir oran yerine hakkın özünü ortadan kaldıracak biçimde %50 oranında uygulanması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi