
Esas No: 1993/714
Karar No: 1993/5180
Karar Tarihi: 08.12.1993
Danıştay 6. Daire 1993/714 Esas 1993/5180 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Dava, davacının taşınmazı ve paydaşı olduğu başka bir taşınmazla ilgili olarak yapılan ıslah imar planı uygulamasının iptal edilmesi isteğiyle açılmış. Mahkeme, önceden alınan düzenleme ortaklık paylarının hesaba katılmayacağını ve yapılacak düzenlemelerde yüzölçümünün %35 kadar düzenleme ortaklık payı alınabileceğini belirtmiş. Ancak ikinci düzenleme ile %33 oranına kadar düzenleme ortaklık payı alınmasının mevzuata uygun olmadığı sonucuna varmış. Kararın dayandığı kanun maddeleri: 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesi, İmar Kanunu'nun 18. maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile İlgili Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesi, Mülga 6785-1605 sayılı İmar Kanunu'nun 39. maddesi.
Daire : ALTINCI DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 5180
Esas Yılı : 1993
Esas No : 714
Karar Tarihi : 08/12/993
1984 YILINDA MERİ İMAR PLANINA GÖRE PARSELASYON İŞLEMİNE TABİ TUTULAN VE % 21 ORANINDA DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI ALINAN TAŞINMAZIN DAHA SONRA YENİDEN PARSELASYONA TABİ TUTULMASI HALİNDE BU TAŞINMAZIN HESABA KATILMAMASI VE DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI ALINMAMASI GEREKTİĞİ HK.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54.maddesinin 1.fıkrasının C bendine göre karar düzeltme istemi yerinde görüldüğünden Dairemizin 20.10.1992 günlü, K:1992/3789 sayılı kararı kaldırılarak işin esası incelendi.
Dava, davacıya ait taşınmaz ve yine davacının paydaşı olduğu 76 parsel sayılı taşınmazla ilgili ıslah imar planı uygulamasının iptali isteğiyle açılmış, İdare Mahkemesince yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda; eski imar planına göre 1974 yılında gerçekleştirilen düzenlemede davacının mülkiyetindeki parsellerden % 21 ,1987 yılında yürürlükteki imar planına göre yapılan dava konusu düzenlemede ise % 12 düzenleme ortaklık palı alınmak suretiyle % 33'e tamamlanmış olduğunun yasal sınırın aşılmadığının ve işlemin mevzuata uygun bulunduğunun belirtildiği, bu rapordaki görüşlerin mahkemece kabul edildiği, bu nedenle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmiş, karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesinin 2.fıkrasında belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bulunan yüzölçümlerinden yeteri kadar sahanın düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenleme ortaklık payı olarak düşülebileceği, ancak alınacak düzenleme ortaklık paylarının düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde otuzbeşi geçemiyeceği kurala bağlanmış, İmar Kanununun 18.maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile İlgili
Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 11.maddesinde, düzenleme ortaklık payının bir düzenleme sahasında tesbit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin yüzölçümü miktarına oranı olduğu, evvelce yapılan düzenlemeler dolayısıyla düzenleme ortaklık payı veya bu maksakla başka isimlerle bir pay alınmış olan arazi veya arsaların bu ortaklık payı hesabına katılamayacağı ancak taşınmaz sahiplerinin talepleri üzerine mülga 6785-1605 sayılı İmar Kanununun 39.maddesine göre daha önce ifraz edilerek tescil edilen parsellerden düzenlemeye dahil edilenlerin ilk parselin ifrazından alınan terk oranını % 35'e tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklık payı alınabileceği belirtilmiş bulunmaktadır.
Anılan Yasa ve Yönetmelik hükümleri birlikte değerlendirildiğinde 3194 sayılı Yasanın 18.maddesi uyarınca yapılacak arsa ve arazi düzenlemelerinde meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye giren parsellerden yüzölçümünün % 35 kadar düzenleme ortaklık payı alınabileceği, önceden düzenleme ortaklık payı alınan parsellerin bu hesaba katılmayacağı, ancak daha önce Mülga 6785 sayılı Yasa uyarınca düzenlemeye tabi tutulan parsellerin ancak sahiplerinin isteği üzerine düzenlemeye tabi tutularak önceden alınan düzenleme ortaklık paylarının hesaba katılarak % 35'e tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklık payı alınabileceği açıktır.
Dosyanın incelenmesinden dava konusu taşınmazdan 1984 yılında imar planı uyarınca Mülga 6785-1605 sayılı yasa gereği düzenlemeye tabi tutularak % 21 oranında düzenleme ortaklık payı alındığı, daha sonra yürürlüğe giren plan uyarınca yapılan ikinci düzenleme ile de taşınmaz sahibinin talebi dışında anılan yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak % 12 oranına varan fark kadar düzenleme ortaklık payının alınarak yasaca belirlenen % 35 lik oranın altında % 33 oranına tamamlattırıldığı anlaşıldığından, 3194 sayılı Yasanın 18.maddesi uyarınca tesis edilen arsa ve arazi düzenlemesinde mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu nedenle davanın reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle ... İdare Mahkemesinin ... günlü, ... sayılı kararının bozulmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.