Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2679
Karar No: 2014/3769

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2014/2679 Esas 2014/3769 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2014/2679 E.  ,  2014/3769 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 30/12/2013 gününde verilen dilekçe ile feragatin iptali istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın usulden reddine dair verilen 30/12/2013 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere göre yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA 05/03/2014 gününde oçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY YAZISI

    Çoğunluk görüşüne aşağıdaki nedenlerle katılmıyoruz.
    1-Davacı ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2011/750 esas sayılı dosyasında feragat beyanında bulunduğunu buna göre davanın feragat nedeniyle reddine karar verildiğini ve ayrıca ...1. Asliye Ceza Mahkemesinin 2013/266 esas sayılı dosyasında davalının davacıyı baskı ve tehdit altına alması nedeniyle hapis cezasıyla cezalandırıldığını belirtmektedir. Öncelikle davacının feragat beyanında bulunduğu dosyanın iş mahkemesi sıfatıyla görüldüğü anlaşılmaktadır. Nitekim davacı feragat nedeniyle reddedilen o dosyada mahkemeye verdiği dava dilekçesinde iş mahkemesinde görülmesi dileğiyle davalıya ait işyerinde 7 yıl sigortasız çalıştırıldığının tespit edilmesini istemiştir. Şu halde davacının feragat ettiği dava sigortasız çalıştırıldığının tespitini talep edilmesine ilişkin bir davadır. Bu durumda ve feragatın iptaline ilişkin davanın da iş mahkemesi sıfatıyla görülmesi gerekmektedir. HMK 1 ve 2"ye göre mahkemelerin yetkisi kanunla belirlenir. Ayrıca HMK 114/1-C" ye göre de görev hususu kazanılmış hakların istisnası olup her zaman re"sen gözetilir.
    2-HMK 311 maddesine göre feragat beyanı herhangi bir irade fesadı durumuna dayanıyorsa feragatın iptali mahkemeden istenebilir. Feragatın iptaline ilişkin talep feragat edilen davaya ilişkin hüküm henüz kurulmamış ise o dosyada dava sürerken istenebilecektir. Eğer feragat nedeniyle herhangi bir hüküm kurulmuş ise bu durumda somut olayda olduğu gibi yeni bir davayla oradaki irade fesadına ilişkin deliller gösterilip yeni bir dava açmak sözkonusu olacaktır. Somut olayda mahkeme feragat edilen dosyadan feragat nedeniyle ret hükmü kurmuş ve dosyadan elini çekmiştir. Herhangi bir temyiz veya istinaf bozması olmaksızın mahkeme o dosyada feragatın temelindeki irade fesadı hallerini inceleyemeyecektir. Bu nedenle yeni bir dava ile feragatın iptali istenebilir. (341) Elbetteki feragat nedeniyle ret hükmü kurulan davaya ilişkin hüküm istinaf veya temyiz yoluyla bozulursa sonradan açılan dava o dosyayla birleştirilebilir (HMK 168) ve feragatın iptaline ilişkin hüküm ve davanın esası hakkında hüküm o dosyada kurulabilir. Böylece HMK 311 maddesinin bu açılımı karşısında ilk derece mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşüncesindeyiz.05/03/2014













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi