Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2007/11-94
Karar No: 2007/113

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2007/11-94 Esas 2007/113 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki \"TPE-Yeniden İnceleme Denetleme Kurulu Kararının iptali\" davası sonucunda, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi davanın reddine karar vermiştir. Davacı vekili bu kararın temyiz edilmesi üzerine, Özel Daire bozma kararı vererek dosyayı mahkemeye geri çevirmiştir. Yapılan yeniden yargılama sonucunda da mahkeme önceki kararında direnmiştir. Hukuk Genel Kurulu ise, Özel Daire bozma kararına uyulması gerektiği ve direnme kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle direnme kararının bozulmasına karar vermiştir. Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır:
- 556 S. Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Madde 7
- 1086 S. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (Mülga), Madde 275
- 1086 S. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (Mülga), Madde 429
- 1086 S. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (Mülga), Madde 438
Hukuk Genel Kurulu 2007/11-94 E., 2007/113 K.

Hukuk Genel Kurulu 2007/11-94 E., 2007/113 K.

  • BİLİRKİŞİ TAYİNİ
  • MUTLAK RED NEDENLERİ
  • YARGITAY KARARLARININ TEBLİĞİ
  • 556 S. MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KA... [ Madde 7 ]
  • 1086 S. HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU(MÜLGA) [ Madde 275 ]
  • 1086 S. HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU(MÜLGA) [ Madde 429 ]
  • 1086 S. HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU(MÜLGA) [ Madde 438 ]
  • "İçtihat Metni"

    Taraflar arasındaki "TPE-Yeniden İnceleme Denetleme Kurulu Kararının iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 30.3.2004 gün ve 48-56 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 2.12.2005 gün ve 13067-11836 sayılı kararı ile

    (...Davacı vekili, müvekkilinin 3 ve 5 nci sınıfta yer alan ürünlerde kullanılmak üzere tescil başvurusunda bulunduğu "ULTRA W...." markasının 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname"nin 7/l-a,b,c maddesi gerekçe gösterilerek 3 ncü sınıftaki ürünler yönünden reddedildiğini, yeniden inceleme ve değerlendirme başvurusu yerinde görülse de (556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname"nin 7/1-a ve c"ye aykırılık bulunmadığı yönünden) davalı şirket adına önceden tescilli "şekil+V…

    ….." markası gerekçe gösterilerek m.7/1-b maddesi uyarınca bu isteğin de reddedildiğini ileri sürerek, davalı Kurum Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu"nun 02.04.2003 tarih ve m-439 sayılı kararının iptalini talep ve dava etmiştir.

    Davalılar vekilince davanın reddi savunulmuştur.

    Mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.

    Davacı vekilinin temyizi üzerine Dairemizce karar onanmış olup bu defa davacı vekili karar düzeltme talebinde bulunmuştur.

    Uyuşmazlık davacı adına tescilli " ultra wiper" sözcük markası ile davalının "şekil+v…

    …." markası arasında , 556 sayılı KHK"nin 7/1-b maddesi anlamında tescil engeli olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.

    Mahkemece markalar arasında iltibas bulunup bulunmadığı yönünden bilirkişi incelemesi yaptırmaksızın iltibasın varlığı kabul edilerek karar verilmiş, hüküm Dairemizce onanmıştır.

    HUMK. nun 275 nci maddesine göre, çözümü özel ve teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde, bilirkişi görüşünün alınması gerekmesine, somut olayın özellikleri göz önüne alındığında, mahkemenin inceleme ve değerlendirmesinde yazılı şekilde hüküm kurmaya yeterli olmadığından, sahasında uzman bilirkişiden yada bilirkişi kurulundan markaları oluşturan kelimelerin yazılış, okunuş ve görünüş olarak benzer olup olmadıkları, hangi nedenlerle taraf markalarının tescilli olduğu malların tüketicilerinde benzerlik ve bağlantı duygusuna neden olabileceği ve karıştırılacağı hususlarında rapor alınarak buna göre hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ve yetersiz gerekçeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, temyiz incelemesinde bu husus gözden kaçırılmış olduğundan davacı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulüne karar vermek gerekmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDEN: Davacı vekili

    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve direnme kararının verildiği tarih itibariyle H.U:M.K.2494 sayılı Yasa ile değişik 438/II.fıkrası hükmü gereğince duruşma isetğinin reddine karar verilip dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre,Hukuk Genel Kurulu"nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken,önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

    SONUÇ:Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile,direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429. Maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 7.3.2007 gününde ikinci görüşmede oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi