Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5967
Karar No: 2015/1220
Karar Tarihi: 27.02.2015

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/5967 Esas 2015/1220 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Tapu iptali ve tescil davasında, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayan davacı yüklenicinin edimlerini yerine getirdiği ve davalı arsa sahiplerine dairelerini teslim ettiği iddia edilmiştir. Mahkeme, almış olduğu bilirkişi raporu doğrultusunda tazminat talebinin atiye terk edildiğini kabul etmiş, diğer taleplerin ise kabulüne karar vermiştir. Ancak, hükme esas alınan bilirkişi raporu hüküm bölümünde açıkça belirtilmediği için infazı mümkün olmayan hükümler tesis edilmiştir. Ayrıca, davada yer almayan arsa sahiplerinin haklarının doğrudan etkileneceği bilgisi göz önünde bulundurulmadan, taraf teşkili sağlanmadan yargılamaya devam edilmiştir. Sonuç olarak, dava dışı arsa sahiplerine karşı davacı yüklenici tarafından dava açılması için süre verilmesi gerektiği ve açılan davanın eldeki dava ile birleştirilerek ek rapor alınması ve oluşacak sonuca uygun infazı kabil bir hüküm tesis edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda HMK'nın 297/2. maddesi ile 634 Sayılı Yasa'nın 12. maddesi de açıklanmıştır. HMK'nın 297/2. maddesi gereğince mahkemeler, infazı kabil hüküm tesis etmelidir. 634 Sayılı Yasa'nın 12. maddesi gereğince ise, 634 Sayılı Yasa uyarınca, kat irtifakı tesis edilebilmesi için yetki verilemez.
23. Hukuk Dairesi         2014/5967 E.  ,  2015/1220 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının bozma kararına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde asıl ve birleşen davada davalılar vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacı vekili, asıl ve birleşen davalarda, taraflar arasında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandığını, davacı yüklenicinin edimlerini yerine getirdiğini ve davalı arsa sahiplerine dairelerini teslim ettiğini ileri sürerek, davacıya verilmesi gereken arsa payının tapusunun iptali ile davacı adına tescilini, oluşan zararları nedeniyle maddi tazminatın tahsilini ve kat irtifakı tesisi için davacıya yetki verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamı gereğince alınan bilirkişi raporuna göre, tazminat talebi atiye terk edildiğinden bu konuda karar verilmesine yer olmadığına, diğer taleplerin kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, asıl ve birleşen davada davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1) HMK"nın 297/2. maddesine göre, mahkemeler, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrarı yapmadan, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde, özetle, infazı kabil hüküm tesis etmelidir. Eldeki davada, mahkemece verilen kararda, hükme esas alınan bilirkişi raporu, gerekçe kısmında aynen yazıldığı gibi,hüküm bölümünde de tekrar edilmiş ve davacı adına tesciline hükmedilen paylar açıkça belirlenmemiştir. Bu haliyle, infazı mümkün olmayan hüküm tesis edilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur.
    Bununla birlikte, hükmüne uyulan bozma ilamında, sözleşmenin paylaşım hükümlerine göre, dava dışı arsa sahiplerine de isabet eden bağımsız bölümlerin belirlenmesi gerektiği bildirilmiş ve buna göre alınan bilirkişi raporunda, dava dışı arsa sahiplerine isabet edeceği iddia edilen bağımsız bölümler belirlenmiş ise de, anılan bu durumun, davada yer almayan arsa sahiplerinin haklarını doğrudan etkileyeceği açık olduğundan, diğer arsa sahiplerinin de davada yer almaları zorunludur. Bu durumda, taraf teşkili sağlanmadan, yargılamaya devam edilmesi de doğru olmamıştır.
    Öte yandan, birleşen 2010/186 esas sayılı dava dosyasında, davacı yüklenici vekili, 634 Sayılı Yasa gereğince, kat irtifakı tesis edilebilmesi için yetki talep etmiş ise de, hükmüne uyulan bozma ilamında, davacı yüklenicinin, tescil talebinde bulunabileceğinin kabul edilmiş olması karşısında ve 634 Sayılı Yasa"nın 12. maddesi gereğince, bu hususta yetki verilemeyeceğinden, anılan birleşen davanın tümden reddi gerekirken, kabulü yerinde olmamıştır.
    Yukarıda izah edilen durum karşısında,mahkemece yapılması gereken iş; dava dışı arsa sahiplerine karşı dava açması için davacı yüklenici tarafa süre verilmesinden, açılan davanın eldeki dava ile birleştirilerek, hükmüne uyulan bozma ilamında açıklandığı şekilde, ek rapor alınmasından ve oluşacak sonuca uygun infazı kabil bir hüküm tesis edilmesinden ve birleşen 2010/186 esas sayılı davanın reddedilmesinden ibarettir.
    Açıklanan nedenlerle kararın bozulması gerekmiştir.
    2) Bozma nedenlerine göre, asıl ve birleşen davada davalılar vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, asıl ve birleşen davada davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının BOZULMASINA, (2) numaralı bent uyarınca diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan harçların istek halinde iadelerine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi