Abaküs Yazılım
10. Daire
Esas No: 1992/4407
Karar No: 1994/114
Karar Tarihi: 25.01.1994

Danıştay 10. Daire 1992/4407 Esas 1994/114 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, kredi işlemlerinde faiz dışında temin edilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının bankalarca serbestçe belirlenip belirlenemeyeceği konusunda açılmıştır. Bankaların bu konuda serbest olup olmadığına ilişkin olarak çıkarılmış bir Bakanlar Kurulu Kararı hukuksal açıdan uygun bulunmuştur. 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu'nun 40. maddesi, kredilerin faiz oranları ve temin edilecek diğer menfaatler ile tahsil edilecek maksimum masrafların niteliği ve sınırlarının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtmektedir. 3182 sayılı Yasada ise, kredi işlemlerinde alınacak faiz oranları ve temin edilecek diğer menfaatler ile tahsil olunacak maksimum masrafların niteliği ve sınırlarının belirlenmesi için Bakanlar Kurulu'nun yetkili olduğunu vurgulamaktadır.

Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1994
Karar No : 114
Esas Yılı : 1992
Esas No : 4407
Karar Tarihi : 25/01/994

KREDİ İŞLEMLERİNDE FAİZ DIŞINDA TEMİN EDİLECEK DİĞER MENFAATLERİN VE TAHSİL OLUNACAK MASRAFLARIN NİTELİK VE AZAMİ SINIRLARININ BANKALARCA SERBESTÇE BELİRLENMESİNE İLİŞKİN BAKANLAR KURULU KARARINDA HUKUKA AYKIRILIK GÖRÜLMEDİĞİ HK.
Dava, Kredi işlemlerinde faiz dışında temin edilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının bankalarca serbestçe belirleneceğine ilişkin kararın yürürlüğe konulmasına ilişkin olarak 3.10.1992 tarih 21364 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 92/3469 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının iptali istemiyle açılmıştır.
Dava konusu uyuşmazlık kredi işlemlerinde faiz dışında temin edilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının bankalarca serbestçe belirleneceğine izin verilip verilemeyeceğinden kaynaklanmaktadır.
1211 sayılı Merkez Bankası Kanununun 40.maddesinde; bankanın kredi işlemlerinde ve mevduat kabulünde alınacak ve verilecek azami faiz oranları ile temin edilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının tesbitine, bunların kısmen veya tamamen serbest bırakılmasına ve yürürlük zamanlarının tesbitine ilişkin olarak Başbakanlığa önerilerde bulunacağı Bankanın Başbakanlığa yapacağı önerilerin Yüksek Planlama Kurulunun uygun mütalaası ve Bankalar Kanununun 40/1.maddesinde ise, Kredi işlemlerinde alınacak faiz oranları ile temin edilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının tesbitine, bunların kısmen veya
tamamen serbest bırakılmasına, kredilerin kalkınma planlarının amaçlarına yönlendirilebilmesi için fon kurmaya kaldırmaya, kaynağını kredilere tahakkuk ettirilen faizlerden veya sair suretlerle sağlamaya ve bunların yürürlük zamanlarını tesbite Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu belirtilmiştir.
Anılan Yasa hükümlerinden anlaşılacağı üzere, kredi işlemlerinde alınacak faiz oranları ile temin edilecek diğer menfaatlerle tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının tesbitine bunların kısmen veya tamamen serbest bırakılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dava dosyasının incelenmesinden, 2.4.1986 tarih ve 19066 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 86/10519 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak Merkez Bankasınca hazırlanan 1 Nolu tebliğle kredi işlemlerinde faiz dışında alınacak her türlü komisyon ve ücretlerin bankalarca serbestçe belirleneceğinin öngörüldüğü ancak bu tebliğin dava konusu edilmesi üzerine, Dairemizin 21.1.1992 tarih ve 1992/73 sayılı kararıyla Yasalarla Bakanlar Kuruluna tanınan yetkinin ancak yasal bir düzenlemeyle devrinin olanaklı olduğu, mevcut yasal düzenleme karşısında bu yetkinin başka bir mercie devrine olanak bulunmadığı gerekçesiyle tebliğin iptaline karar verildiği, anılan bu karar üzerine de Merkez Bankası Meclisince alınan kararın, Banka yazısıyla Yüksek Planlama Kuruluna verildiği Yüksek Planlama Kurulunun raporu üzerine de Bakanlar Kurulunca kabul edilerek 18.8.1992 tarih ve 1992/3469 sayılı Bakanlar Kurulu kararının eki olarak yayınlandığı, kararda kredi işlemlerinde faiz dışında temin edilecek diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelik ve azami sınırlarının bu bankalarca serbestçe belirleneceğinin öngörüldüğü ve 86/10519 sayılı kararname ile eki kararında yürürlükten kaldırıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda gerek 1211 sayılı Yasada, gerekse de 3182 sayılı Yasada öngörülen usule ve verilen yetkiye dayanılarak alınan Bakanlar Kurulu Kararında ve eki kararda hukuka aykırılık olmayıp, davacının diğer iddiaları da hukuki dayanaktan yoksun bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi