Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/728
Karar No: 2017/1585
Karar Tarihi: 27.02.2017

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/728 Esas 2017/1585 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava, ticari kayıtların sel baskını nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir. Ancak, bu uyuşmazlığın ticari defterlerin zayi halinde belge verilmesine ilişkin bir çekişmesiz yargı işi olduğu belirlenmiş ve asliye ticaret mahkemesinin görevlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu doğrultuda, HMK'nın 382. maddesi \"Çekişmesiz yargı işleri\"ni, ikinci fıkrasının (e) bendi \"Ticari defterlerin zayi halinde belge verilmesine\" ilişkin talepleri ve 6102 sayılı TTK'nın 82/7. maddesi \"ticari defterlerin zıyaından kaynaklanan uyuşmazlıklarda asliye ticaret mahkemesi\"nin görevli olduğunu açıklamaktadır. Bu sebeple, uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir. Kanunların bu düzenlemeleri gereğince, 3. Asliye Hukuk (Ticaret Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesi yargı yeri olarak belirlenmiştir.
20. Hukuk Dairesi         2017/728 E.  ,  2017/1585 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Sulh Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki davada ... 3. Asliye Hukuk (Ticaret Mahkemesi sıfatıyla) ve ... 2. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, ticari şirkete ait fatura, irsaliye, gider pusulası vs. gibi bazı ticari kayıtların sel baskını sebebiyle kullanılamaz hele geldiğinden zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
    ... 3. Asliye Hukuk (Ticaret Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince davanın 6100 sayılı HKM"nın 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra açılan çekişmesiz yargı niteliğinde olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... 2. Sulh Hukuk Mahkemesince ise uyuşmazlığın TTK kapsamında çekişmesiz yargı işi olduğundan asliye hukuk mahkemesince ticaret mahkemesi sıfatıyla görülmesi gerektiği gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    Somut olayda, davacı ...da 22.09.2015 tarihinde meydana gelen sel felaketinde ..."da ki işletmesinin de sular altında kaldığını, şirkete ait bazı fatura, irsaliye, gider pusulası, sevk irsaliyesi vb belgelerinin kullanılamaz hale geldiğini ileri sürerek, dilekçesinde belirttiği belgelerin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep etmiştir.
    Dava, 6102 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 06/10/2015 tarihinde açılmıştır.
    6100 sayılı HMK"nın 382. maddesinde, "Çekişmesiz yargı işleri" düzenlenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde, "Ticaret hukukundaki çekişmesiz yargı işleri" başlığı altında 1. madde olarak "Ticari defterlerin zayi halinde belge verilmesine" ilişkin taleplerin "Çekişmesiz yargı işi" olduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 383. maddesinde de, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesi olacağı hükmüne yer verilmiştir.
    Diğer taraftan, 6102 sayılı TTK"nın 82/7. maddesinde "Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir" hükmüne yer verilmiş; aynı Kanunun 4/1-a maddesinde de, her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın, bu Kanunda öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı açıkça düzenlenmiştir.
    Buna göre, HMK"da çekişmesiz yargı işi olarak düzenlenen bir uyuşmazlığın sulh hukuk mahkemesinde görülebilmesi için, kanunda aksine bir hüküm olmaması gerekmektedir. Ancak yukarıda açıklandığı üzere, 6102 sayılı Kanunun 4 ve 82. maddelerin lafzı ve amacı nazara
    alındığında ve aynı Kanunun 6335 sayılı Kanunun 2. maddesi ile değişik 5. maddesi uyarınca ticari belgelerin zıyaından kaynaklanan uyuşmazlıklarda HMK"daki düzenlemenin aksine, asliye ticaret mahkemesinin görevlendirildiği anlaşıldığından, uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 3. Asliye Hukuk (Ticaret Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 27/02/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi