Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3189
Karar No: 2015/3145
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/3189 Esas 2015/3145 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankadan 10 yıl öncesine kadar kullandığı tüketici kredileri sırasında dosya masrafı adı altında kesinti yapıldığını iddia ederek, 25 TL'nin faizi ile birlikte tahsilini istedi. Davalı banka ise masrafsız kredi kullandığını ve kesinti yapılmadığını savundu. Mahkeme davayı reddetti ve davacının temyiz talebi de reddedildi. Ancak davacı, fazlaya ilişkin haklarını saklı tuttuğunu belirttiği için bu karar usul ve yasaya aykırı bulundu. Davacı lehine verilen vekalet ücreti de fazlaya ilişkin hakları saklı tutmaya bağlı olarak 25 TL olarak düzeltilmesi gerektiği belirtildi. Kararda geçen kanun maddeleri: AAÜT'nin 12. maddesi ve HMK'nun 438/7 maddesi.
13. Hukuk Dairesi         2015/3189 E.  ,  2015/3145 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    K A R A R

    Davacı, davalı banka şubesinden muhtelif tarihlerde tüketici kredileri kullandığını, kullandığı krediler sırasında davalı bankaca dosya masrafı adı altında kesinti yapıldığını ileri sürerek on yıl geriye dönük olarak yapılan kesintilerden fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile şimdilik 25 TL sinin davalı bankadan faizi ile tahsilini istemiştir.
    Davalı, davacının masrafsız kredi kullandığını herhangi bir kesiti yapılmadığını savunarak davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, davacının temyiz talebi 24/12/2014 tarihli ek karar ile kesin karar olması yönünden reddedilmiş, davacı bu ek karara karşı, asıl davaya ilişkin itirazları ile birlikte temyiz talebinde bulunmuştur.
    1-Davacının dava dilekçesinde fazlaya ilişkin hakları saklı tuttuğunu beyan ettiği anlaşılmakla, temyiz talebinin reddine ilişkin 24/12/2014 tarihli yerel mahkeme ek kararı usul ve yasaya aykırı olup bu durum ek kararın bozularak kaldırılması ve işin esasına girilmesini gerektirir.
    2-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    3.Davacı davalı bankadan kullandığı krediler nedeni ile on yıl geriye yönelik olarak yapılan kesintilerin iadesini istemiş olup mahkemece davanın reddine karar verilmiş davalı lehine ise 750 TL vekalet ücreti takdir edilmiştir. Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT nin 12. maddesinin 2. fıkrasına göre hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez. Bu durumda davacı fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak kaydı ile dava değerini 25 TL göstermiş olup reddedilen bu kısm kadar davalı lehine vekalet ücreti takdiri gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma sebebidir. Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması HMK’nun 438/7 maddesi hükmü gereğidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz talebinin kabulü ile “Yerel mahkeme kararının hüküm fıkrasının üçüncü fıkrasında yer alan "AAÜT"ye göre 750 TL vekalet ücretinin “ söz ve rakamlarının hükümden çıkarılarak yerine "AAÜT 12/2 "ye göre 25 TL vekalet ücretinin “ söz ve rakamlarının eklenmesine kararın değiştirilmiş ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 09.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi