Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/7638
Karar No: 2015/108
Karar Tarihi: 12.01.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2013/7638 Esas 2015/108 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalıya ait işyerinde haksız olarak feshedildiği iddiasıyla 09.10.2006 tarihinden 12/04/2010 tarihine kadar çalıştığını ve fazla çalışma ücreti talebinde bulunmuştur. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyiz edilmiş olan kararda ise, satış temsilcisi olarak çalışan davacının fazla mesai alacağı konusunda uyuşmazlık olduğu belirtilmiştir. Satış temsilcilerinin fazla çalışması hususu, günlük faaliyet planları ile iş çizelgeleri de dikkate alınarak belirlenmelidir. Prim karşılığı çalışan bu işçiler yönünden prim ödemelerinin fazla çalışmayı karşılayıp karşılamadığı araştırılmalıdır. İşçiye ödenen satış priminin fazla çalışmaların karşılığında ödenmesi gereken ücretleri tam olarak karşılamaması halinde aradaki farkın işçiye ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Somut olayda davacının satış temsilcisi olduğu ve satıştan prim almak suretiyle çalıştığı dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Yukarıdaki ilke doğrultusunda davacının aldığı primlerin, yaptığı fazla mesaileri karşılayıp karşılamadığının araştırılması gerektiği belirtilerek eksik inceleme ile fazla mesai alacağına hükmedilmesi hatalı bulunmuştur. Bu nedenle karar bozulmuştur.
Humk.nun 435.maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildiği belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2013/7638 E.  ,  2015/108 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA :Davacı, fazla çalışma ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

    Hüküm duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK.nun 435.maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmiş olmakla
    Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    A)Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde 09.10.2006 tarihinden davalı tarafından iş akdinin haksız olarak feshedildiği 12/04/2010 tarihine kadar aralıksız olarak çalıştığını, son aylık net ücretinin 1,944 TL olduğunu, bulunduğu bölgede bölge satış temsilcisi olarak sabah saat 08:30 dan akşam saat 21:00 e kadar çalıştığını, yine hafta tatillerinde de çalışarak geçirdiğini, genel tatillerde ise dini bayramların birinci günü hariç çalışmaya devam ettiğini, iddia ederek fazlaya ilişkin talep ve dava hakkı saklı kalmak üzere 1.000 TL fazla çalışma ücretinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının gece 21:00 e kadar çalıştığı iddiasının Mahkemeyi yanıltmaya matuf beyanlar olduğunu, davacının görevi nedeniyle hafta tatillerinde çalışmasının mümkün olmadığını, davacının genel tatillerde dini bayramların birinci günü hariç çalıştığı iddialarının gerçek dışı olduğunu, savunarak haksız ve mesnetsiz davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının fazla mesai alacağı olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Satış temsilcilerinin fazla çalışma yapıp yapmadıkları hususu, günlük faaliyet planları ile iş çizelgeleri de dikkate alınarak belirlenmelidir. Genelde belli hedeflerin gerçekleşmesine bağlı olarak prim karşılığı çalışan bu işçiler yönünden prim ödemelerinin fazla çalışmayı karşılayıp karşılamadığı araştırılmalıdır. İşçiye ödenen satış priminin fazla çalışmaların karşılığında ödenmesi gereken ücretleri tam olarak karşılamaması halinde aradaki farkın işçiye ödenmesi gerekir.Somut olayda davacının satış temsilcisi olduğu ve satıştan prim almak suretiyle çalıştığı dosya kapsamından anlaşılmakta olup, yukarıdaki ilke doğrultusunda davacının aldığı primlerin, yaptığı fazla mesaileri karşılayıp karşılamadığının araştırılması gerekirken eksik inceleme ile fazla mesai alacağına hükmedilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi