14. Hukuk Dairesi 2015/10557 E. , 2017/3204 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 26.03.2014 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın görevsizlik nedeni ile reddine dair verilen 26.02.2015 hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
Davacı; 1147 ada 15 parselde kayıtlı 15 nolu bağımsız bölümün satışı sureti ile ortaklığın giderilmesini istemiştir.
Mahkemece, dava konusu taşınmazın 2008 yılında evlilik birliği içinde alındığı tarafların 2013 yılında boşandığı Aile hukukundan kaynaklanan davaların Aile mahkemesinin görevinde olduğu gerekçesi ile davanın görevsizlik nedeni ile reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
I- Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya birkaçı diğer paydaşlara karşı açar. HMK"nın 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birinin ölümü halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Somut olayda; Mahkemece, dava konusu taşınmazın 2008 yılında evlilik birliği içinde alındığı tarafların 2013 yılında boşandığı 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama usullerine dair 5133 sayılı Yasa ile ekleme yapılan 4/2. maddesinde 22.11.2001 tarihli 4721 sayılı Türk Medeni Yasasının 3. kısmı hariç olmak üzere 2. kitabı, 03.12.2001 tarihli ve 4722 sayılı Türk Medeni yasasının yürürlüğü ve uygulama şekli hakkındaki yasaya göre aile hukukundan doğan dava ve işlerin aile mahkemesi görevinde olduğu gerekçeleri ile görevsizlik kararı verilmiş ise de; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama usullerine dair yasa hükümlerinden ayrık olarak; 6100 sayılı HMK 4. maddesinde Sulh Hukuk Mahkemesinin görevleri düzenlenmiştir. Buna göre dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin tüm davalarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Mahkemece, davanın esası incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken; açıklanan hususlar göz önünde bulundurulmadan yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 19.04.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.