Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/856
Karar No: 2018/14740
Karar Tarihi: 21.11.2018

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/856 Esas 2018/14740 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, annelerinin davalının baskısı sonucu muvazaalı bir şekilde dava konusu taşınmazların paylarını davalıya sattığını iddia ederek tapu kayıtlarının iptalini ve adlarına tescilini istemişlerdir. Mahkeme, muris muvazaasının varlığını kabul ederek asıl davaya karar verirken, birleştirilen davanın muvafakatnamede belirtilen tarihte mirasbırakanın hala sağ olduğu ve davacıların mirasçı sıfatını kazanmadığı gerekçesiyle reddedilmesine hükmetmiştir. Ancak Yargıtay, doğmamış bir haktan vazgeçilemeyeceği ve muvazaanın kesinleştiği gerekçesiyle birleştirilen davanın da kabul edilmesi gerektiğini belirterek kararı bozmuştur.
Kanun Maddeleri: 1086 sayılı HUMK'un 428. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2016/856 E.  ,  2018/14740 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL-BEDEL

    Taraflar arasında birleştirilerek görülen tapu iptali ve tescil-bedelin tahsili davası sonunda yerel mahkemece asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın reddine ilişkin olarak verilen karar, birleştirilen davanın davacıları tarafından yasal süre içerisinde duruşma istekli temyiz edilmiş olup duruşma gideri karşılanmadığından duruşma isteği reddedilip, dosya incelendi, Tetkik Hâkimi ...’un raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

    -KARAR-

    Asıl ve birleştirilen dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal tescil ve bedel isteğine ilişkindir.
    Asıl ve birleştirilen davada davacılar, mirasbırakan anneleri ...’ın, davalının baskısı üzerine dava konusu 517 ve 22 (ifrazla 3079) parsel sayılı taşınmazlardaki paylarını, dava dışı vekil marifetiyle 10.01.2002 tarihinde davalı oğluna muvazaalı olarak satış suretiyle temlik ettiğini, davalının, diğer kardeşlerinden mal kaçırma amacı taşıdığını, dava konusu 517 parsel sayılı taşınmazın bir kısmının TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını ileri sürerek dava konusu taşınmazların tapu kayıtlarının iptali ile miras payları oranında adlarına tescilini istemişler; davacılar aşamalarda, davanın muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil davası olup mirasbırakanın hukuki işlem ehliyetine ilişkin araştırma yapılması yönündeki isteklerinden vazgeçtiklerini; 06.04.2015 tarihli ıslah dilekçeleriyle dava konusu 517 parsel sayılı taşınmazın kamulaştırılan 2.168,66 m2’lik kısmıyla ilgili taleplerini bedele dönüştürdüklerini beyan etmişlerdir.
    Asıl ve birleştirilen davada davalı, işlemin gerçek bir satış olup birleştirilen davada davacı kız kardeşlerinin, 10.01.2002 tarihli muvafakatnamedir başlıklı belgeye göre dava açma haklarının bulunmadığını belirterek asıl ve birleştirilen davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, mirasbırakanın mirastan mal kaçırma amacıyla hareket ettiği ve temlikin muvazaalı olduğu gerekçesiyle asıl davanın kabulüne; 10.01.2002 tarihli “muvafakatnamedir” başlıklı belge içeriğine göre birleştirilen davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, 1929 doğumlu mirasbırakan....’ın 19.12.2002 tarihinde ölümü üzerine asıl davada davacı oğlu ..., birleştirilen davada davacı kızları ...., asıl ve birleştirilen davada davalı oğlu ... ve dava dışı kızı...’nin mirasçı kaldıkları, dava konusu 517 parsel sayılı taşınmazın 2/8, 22 parsel sayılı taşınmazın ifrazı ile oluşan dava konusu 3079 parsel sayılı taşınmazın 6/48 payı mirasbırakan adına kayıtlı iken vekil marifetiyle paylarının tamamını davalı oğlu...’e satış suretiyle temlik ettiği, ... 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/1072 esas 2014/754 karar sayılı 13.10.2014 tarihli kararı ile dava konusu 517 parsel sayılı taşınmazın 2.168,66 m2’lik kısmının TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü lehine kamulaştırılmasına ve bu kısmın bedelinin tespitine karar verildiği, mirasbırakanın ölümünden önce düzenlenen ve imzasına itiraz edilmeyen 10.01.2002 tarihli “Muvafakatnamedir” başlıklı belgede, birleştirilen davanın davacıları.... ile dava dışı ...’nin, mirasbırakan annelerinin çekişme konusu payları davalıya bedeli karşılığında sattığını ve bedelini aldığını, annelerinin ölümü halinde kardeşleri...’e karşı iptal tescil davası açmayacaklarını beyan ettikleri anlaşılmaktadır.
    Hemen belirtilmelidir ki, mahkemece, asıl davada muvazaanın varlığı kabul edilerek asıl davada davacının payına hükmedildiği, birleştirilen davanın ise sözü edilen “muvafakatnamedir” başlıklı belgeye istinaden reddine karar verildiği ve hükmün yalnızca birleştirilen davanın davacıları tarafından temyiz edildiği, asıl dava bakımından verilen hükmün temyiz edilmeyerek kesinleştiği açıktır.
    O halde, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası açma hakkı, mirasbırakanın ölümüyle doğan bir hak olup, birleştirilen davada davacıların imzasını taşıyan 10.01.2002 tarihli “Muvafakatnamedir” başlıklı belgenin düzenlendiği tarih ve içeriği itibariyle mirasbırakanın henüz sağ olduğu ve birleştirilen davada davacıların mirasçı sıfatını kazanmadıkları, doğmamış bir haktan vazgeçilemeyeceği ve muvazaa olgusu da hükmen kesinleştiğine göre birleştirilen davanın da kabulü gerekirken yanılgılı değerlendirme ile birleştirilen dava bakımından yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Birleştirilen davada davacıların yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün açıklanan nedenden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 21.11.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi