Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/6470
Karar No: 2018/11570
Karar Tarihi: 10.05.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/6470 Esas 2018/11570 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2018/6470 E.  ,  2018/11570 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İŞE İADE

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz olunan karar, 21.09.2016 tarihli ek karar ile davacının tavzih isteminin reddine ilişkindir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun hükmün tashihi başlıklı 304. maddesinde, "Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse,dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir.
    Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Anılan Kanunun hükmün tavzihini düzenleyen 305. maddesi ise; "Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.
    Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez."düzenlemesini içermektedir.
    7201 Sayılı Tebligat Kanunu"nun 21. maddesinde “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gös-terilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. ” hükmü yer almaktadır.
    Somut olayda; işe iade talepli davada gerekçeli kararın davacı vekiline 05.05.2016 tarihinde 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi gereğince ... Plaza Kat: 4 D: 23 Akdeniz/Mersin adresine tebliğ edildiği ve tebligat zarfı üzerinde komşu olarak ..."dan imzasız bilgi alındığının belirtildiği; aynı gerekçeli kararın davacı vekiline 08.09.2016 tarihinde ikinci kez tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Davacı vekilince 08.09.2016 tarihli tebligattan sonra işe iade davasının kesinleştirilmesi için mahkemeden talepte bulunulmuş ve Mahkemece karar, ilk tebligat tarihi dikkate alınarak 13.05.2016 tarihi itibariyle kesinleştirilmiştir. Davacı vekilince ilk tebligatın usulsüz olduğu ileri sürülerek hükmün kesinleşme tarihinin tavzihi talebi Mahkemenin 21.09.2016 tarihli ek kararı ile reddedilmiş ve ek karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    05.05.2016 tarihli tebligatta komşu olarak adı geçen ... isimli kişinin, davacı vekilinin işyerinin önceki adresi olan ... adresine yapılan tebligatta da komşu olarak yer aldığı ve Dairemizce yapılan geri çevirme ve bozmadan sonra bu şahsın davacı vekilinin önceki işyerinin sahibi olduğu ve eski işyeri adresinin yanında işyerinin bulunduğu, gerekçeli kararın tebliğ edildiği adreste yapılan kolluk araştırmasında da böyle bir komşunun bulunmadığı açıklığa kavuşturulmuştur. Bu durumda; ..."nın, davacı vekiline 05.05.2016 tarihinde... adresinde yapılan tebligatta yazıldığı gibi komşu olmadığı ve böylelikle yapılan tebliğin usulsüz olduğu anlaşılmaktadır. Usulsüz tebliğin sonucu, belirtilen öğrenme tarihinin tebligat tarihi sayılmasıdır. Usulsüz tebliğe göre yapılan kesinleştirme kararı da usulsüz olup, davacının talebi kabul edilerek kararın 08.09.2016 tarihli ikinci tebligat tarihi dikkate alınarak kesinleştirilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile tavzih talebinin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: 21.09.2016 tarihli ek kararın yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.05.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi