Esas No: 2022/2563
Karar No: 2022/5403
Karar Tarihi: 21.09.2022
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2022/2563 Esas 2022/5403 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacılar, muhdesatın aidiyetinin tespiti ve tapu kaydının beyanlar hanesine şerhinin istenmesi için davalılar aleyhine dava açmıştır. Taraflar arasında 1 parsel sayılı taşınmazın ortaklığı bulunmaktadır. Davacılar, taşınmazdaki ağaçların ve evin murislerince meydana getirildiğini ileri sürerek muhdesatın aidiyetini ve beyanlar hanesine şerhine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, ilk kararında davanın reddine karar vermiş, ancak Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin bozma kararı sonrası, kesin hüküm verilen ağaçlar yönünden davanın reddine hükmetmiş, ev için araştırma ve inceleme yapılması gerektiği sonucuna varmıştır. Sonuç olarak, davalı Tapu Sicil Müdürlüğü'nün davalık olması doğru bulunmamış ve hüküm bozulmuştur. Kararda belirtilen kanun maddeleri: Tapu Kanunu, Medeni Kanun'un 631. maddesi.
"İçtihat Metni"
7. Hukuk Dairesi
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVACILAR : ... vd.
DAVALILAR : ... vd.
Davacılar vekili tarafından davalılar aleyhine 17/06/2014 gününde verilen dilekçe ile, muhdesatın aidiyetinin tespiti ile tapu kaydının beyanlar hanesine şerhinin istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine dair verilen 18/01/2022 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılardan ... vekili tarafından istenilmekle; süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, muhdesatın aidiyetinin tespiti ve tapu kaydının beyanlar hanesine şerhinin istenmesine ilişkindir.
Davacı vekili, ortaklığın giderilmesine konu dava konusu 1 parsel sayılı taşınmazın 2/3’ünün murisleri ve 1/3’ünün de davalı ... adına kayıtlı olduğunu, tarla vasfında olan taşınmazdaki ağaçların ve evin murislerince meydana getirildiğini ileri sürerek muhdesatın aidiyeti ve beyanlar hanesine şerhine karar verilmesini istemiştir.
Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece verilen ilk kararda, davanın reddine karar verilmiş, karara karşı davacı vekili temyiz talebinde bulunmuştur.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesince, taraflar arası görülen davada talep konusu ağaçlar yönünden kabul kararı verildiği ancak davaya konu ev için karar verilmemiş olduğu, ağaçlar yönünden kesin hükümden davanın reddinin doğru olduğu ancak talep konusu ev için dosyanın esası hakkında araştırma ve inceleme yapılarak karar verilmesi gerekliliği yönünden hüküm bozulmuştur.
Mahkemece temyize konu kararda ağaçlar için kesinleşen karar olduğundan bu hususta karar verilmesine yer olmadığına ve talep konusu ev için de davanın kabulüne karar verilmiş, karara karşı davalılardan Şehitkamil Tapu Sicil Müdürlüğünce temyiz başvurusunda bulunulmuştur.
Ortaklığın giderilmesine konu taşınmazın kayıt malikleri olan davacılarla, davalı ...’nin yanında, kayıt maliki olmayan Tapu Sicil Müdürlüğü de davalı olarak gösterilerek yargılama yapılmış ve hüküm tesis edilmiştir.
Ortaklığın giderilmesine konu taşınmazlarla ilgili olarak açılan muhdesatın aidiyetinin tespiti davaları, tapu kayıt maliklerine yöneltilen ve onların huzuru ile görülüp sonuçlandırılması gereken davalardan olup, tapu kayıt maliki olmayan davalı ... aleyhine hüküm tesis edilmiş olması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21/09/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.