Esas No: 2022/4685
Karar No: 2022/5501
Karar Tarihi: 26.09.2022
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2022/4685 Esas 2022/5501 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Bu kararda, bir ipoteğin fekki davasında, karar düzeltme istemi reddedilmiştir. Düzeltme dilekçesinde ileri sürülen hususlar daha önce temyiz nedeni yapılmış, yapılan yargılamaya, toplanan delillere, mahkeme kararı gerekçesine göre ilam usul ve yasaya uygun görülmüştür. Hiçbir neden yoktur ve düzeltme istemi reddedilmiştir. Kararın sonunda açıklanan Hususi Usul Kanunu maddeleri şunlardır: HUMK’nun 440. maddesi: Karar düzeltme yolları; 4421 Kanununun 2. maddesi: Kararın düzeltilmesi için yetkili yer; 4421 Kanununun 4/b-1 maddesi: Kararın düzeltilmesi başvurusunda ret harcı ve para cezası.
"İçtihat Metni"
7. Hukuk Dairesi
MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
DAVALILAR : ... vd.
Taraflar arasındaki ipoteğin fekki davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen yukarıda gün ve sayısı yazılı hükmün; Dairemizin 02/06/2022 gün ve 2022/1546 Esas, 2022/3997 Karar sayılı ilamı ile onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davacı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla, dosya içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Karar düzeltme dilekçesinde ileri sürülen hususlar daha önce temyiz nedeni yapılmıştır. Yapılan yargılamaya, toplanan delillere, Dairemizce de benimsenen ve Yargıtay bozma ilamı uyarınca bozmaya uygun olarak verilen mahkeme kararı gerekçesine göre, ilamımız usul ve yasaya uygun olup, düzeltilmesini gerektirir bir neden bulunmadığından, HUMK’nun 440. maddesindeki nedenlerden hiçbirisine uymayan karar düzeltme isteminin reddi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçelerle, HUMK’nun 440. maddesinde öngörülen hususlardan hiçbirisine uymayan karar düzeltme isteminin REDDİNE, aynı yasanın 442/son ve 4421 sayılı Kanunun 2 ve 4/b-1 maddeleri delaletiyle takdiren 660,00 TL para cezası düzeltme isteyenden tahsiline, ret harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına, 26/09/2022 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
(Muhalif)
KARŞI OY
İlk derece mahkemesinin 05/06/2014 tarih 2013/34 Esas 2014/197 sayılı Kararında yerinde bir tesbit ile, davacı Bankanın davayı açmakta hukuki menfaatinin bulunduğu, dolayısı ile taraf ehliyetinin de olduğu kabul edilerek davanın kabulüne karar verilmiştir. Kural olarak ipoteğin fekkini taşınmaz maliki isteyebilir ise de, bu mutlak bir kural değildir. Muvazaa, alacaklıyı zarara uğratmak kastıyla ipotek tesisi ve benzeri her olayın özelliğine göre bu talebin değerlendirilmesine hukuki bir engeli bulunmamaktadır. Somut olayda olduğu gibi, taşınmaz üzerindeki birden fazla ipotekten, önce konulan ipoteğin, ödeme vb. nedenlerle hukuki değerini yitirmiş olması nedeniyle kaldırılması halinde sonraki ipotek lehdarı alacaklının ipotek sırası değişecekse, artık bu alacaklının, ipoteğin kaldırılmasında hukuki menfaatinin bulunduğu kabul edilmelidir. Böyle bir durumda, "ipoteğin kaldırılması, ancak üzerinde ipotek tesis edilmiş olan taşınmazın kayıt maliki tarafından talep edilebilir.." şeklindeki genel bir kural gerekçe gösterilerek davanın reddine karar verilmesi yerinde değildir. İlk derece mahkemesince bozma kararına uyulduğundan, davalı lehine usuli kazanılmış hak doğmuş olmakla birlikte, sayın çoğunluğun red yönündeki görüşüne iştirak etmiyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.