18. Hukuk Dairesi 2015/996 E. , 2015/14274 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, 04.03.1984 tarihli dernek genel kurul kararının iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde; ...."nin 04.03.1984 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında 2847 sayılı Yasa uyarınca derneğin....ne iltihakına, mallarının da bu derneğe intikaline karar verildiğini, ancak bu toplantıda alınan kararların yasa hükmüne ve hukuka aykırı olması nedeniyle yok hükmünde olduğunu ileri sürerek toplantının ve alınan kararların iptalini istemiş, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
18.06.1983 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2847 sayılı Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun"un geçici 2. maddesinde; "Mevcut dernekler, geçici 1 inci maddeye göre yeni derneklerin kurulma işlemlerinin tamamlanmasını izleyen üç ay içinde genel kurullarını toplayıp üyelerinin tabi olduğu statülerini dikkate alarak, yeni kurulan derneklerden birine intibak ve mal varlıklarının bu Kanuna göre kurulacak derneklerden bir veya birkaçına intikali hususunda gerekli kararı almak zorundadır. Belirlenen sürede bu kararı almayan dernekler süre bitiminde infisah etmiş sayılır. Bu derneklerin mal varlıkları bu Kanuna göre kurulan derneklerden Milli Savunma ve İçişleri bakanlarınca uygun görülecek bir veya birkaçına intikal ettirilir. Mal varlıklarının bu Kanuna göre kurulan derneklerden bir veya birkaçına intikali için karar alınmasında üyelerinin statü ve miktarı gözönünde bulundurulur. İltihak suretiyle veya infisah etmiş sayılarak tüzelkişilikleri sona eren derneklerin üyeleri, tabi oldukları statüye göre yeni kurulan derneklere yeniden üye kaydedilir." hükmü yer almaktadır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden; ..."nin 04.03.1984 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında 2847 sayılı Yasa uyarınca derneğin Türkiye Subaylar Derneğine iltihakına, ... Şubesi hariç mallarının da bu derneğe intikaline karar verildiği, sonrasında bu karar uyarınca gerekli işlemlerin tamamlandığı, 03.12.2013 tarihinde ise Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği tarafından eldeki dava açılarak ..."nin 04.03.1984 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında alınan kararların yasa hükmüne ve hukuka aykırı olması nedeniyle yok hükmünde olduğu ileri sürülerek toplantının ve alınan kararların iptalinin istendiği, mahkemece derneğin ... Şubesi dışındaki mallarının ....ne intikaline ilişkin karar hariç genel kurul toplantısının genel olarak mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verildiği, yapılan inceleme sonucunda dernek genel kurul toplantısının yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 2847 sayılı Yasa ve 2908 sayılı Yasa hükümlerine uygun hareket edildiği, dernek üyelerinin tabi olduğu statüleri dikkate alınarak, derneğin yeni kurulan derneklerden biri olan ...ne iltihakına karar verildiği, .... Şubesi hariç mal varlıklarının da bu derneğe intikali hususunda üyelerinin statü ve miktarının gözönünde bulundurulduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıda gösterilen yasal düzenleme ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında iptali istenen dernek genel kurul toplantısında ve alınan kararlarda mevzuata aykırı bir yön bulunmadığı gibi yok hükmünde sayılmayı gerektiren bir durumun varlığının da ispat edilememiş olması karşısında davanın tümden reddi yerine hatalı değerlendirme sonucu davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 13.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.