Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2008/12-481
Karar No: 2008/484

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/12-481 Esas 2008/484 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nde bir ihalenin feshi davasında, borçlunun tüm taşınmazların satılması doğru olmadığı gerekçesiyle davacının şikayeti kabul edilmedi. Ancak Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, alacaklının tüm alacaklarını karşılayacak haciz işlemlerinin yapıldığı halde, gerekli olan satış yapılmadan diğer taşınmazların satılmasına karar verilmesinin yanlış olduğunu belirterek kararı bozdu. Yerel mahkeme, bozmadan sonra yeniden yapılan araştırma ve değerlendirme sonucunda oluşturulan yeni bir hüküm niteliğindeki kararın temyizen incelenmesinin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından yapılması gerektiğine karar verdi. İncelemelerin yapıldığı kanun maddeleri ise İİK'nun 85. maddesi ve HUMK'nun 429/3. maddesi olarak belirtildi.
Hukuk Genel Kurulu         2008/12-481 E.  ,  2008/484 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 27/03/2008
    NUMARASI : 2008/99-2008/206

    Taraflar arasındaki ihalenin feshi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 2.İcra Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 19.4.2007 gün ve 2006/694-2007/259 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12.Hukuk Dairesinin 10.10.2007 gün ve 2007/17061-18366 sayılı ilamı ile, (.. .İİK.nun 85. maddesinde belirtildiği gibi alacaklının ana para, faiz, masraflar da dahilolmak üzere bütün alacaklara yetecek miktarı haczolunur. Memurluk kıymet taktirine göre borca yeter miktarda borçlunun dokuz gayrimenkulü haczedilmiştir. Satışta ilk dört sıradaki gayrimenkuller 85. maddeye uygun olarak alacağı karşılamasına göre bundan sonraki beş gayrimenkulün bu gerekçe ile satışının yapılmaması gerekirken icra müdürlüğünce ihaleye devam olunarak borçlunun tüm taşınmazların satılması doğru olmadığından mahkemece bu husus kamu düzenine ilişkin olduğundan ve süresiz de şikayet konusu yapılabileceğinden şikayetin kabulü ile borcu karşılayanlar dışındaki taşınmazlara ilişkin ihalenin feshine karar vermek gerekirken şikayetin reddi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDEN: Davacı vekili
    HUKUK GENEL KURULU KARARI
    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Dava, hacizli taşınmazların satımına ilişkin ihalenin iptali istemine ilişkindir.
    Davanın reddine dair Yerel Mahkeme kararı, Özel Dairece yukarıdaki gerekçeyle bozulmuştur. Hukuk Genel Kurulundaki görüşme sırasında, işin esasının incelenmesinden önce, direnme kararının gerçekte yeni hüküm niteliğinde olup olmadığı; dolayısıyla, temyiz incelemesinin Hukuk Genel Kurulu"nca mı, yoksa Özel Dairece mi yapılması gerektiği hususu, bir ön sorun olarak değerlendirilmiştir.
    Ön sorunun konusunu oluşturan olgu şudur: Bozmadan sonraki 28.2.2008 günlü ilk oturumda davacı vekili bozmaya uyulmasını, davalı vekili ise direnme kararı verilmesini istemiştir. Yerel Mahkeme bu oturumda taraf vekillerinin bozmaya karşı beyanlarını aldıktan sonra, aynen "Diğer borçlularla ilgili dosyaların da getirtilerek incelenmesine, icra müdürlüğünden bu konuda rapor istenmesine, Yargıtay kararına uyulup uyulmaması konusunun gelecek celse karar altına alınmasına ... " şeklinde ara kararı vermiş; bu ara kararı doğrultusunda satış işlemlerini gerçekleştiren Gayrimenkul Satış İcra Müdürünce, diğer borçlularla ilgili takip dosyaları da incelenmek suretiyle düzenlenen 6.3.2008 günlü, taşınmazların satış bedellerine, tapu kaydındaki hacizlerin sıralarına ve tutarlarına, sıra cetveli düzenlenmesi durumunda satış bedelinin ne şekilde paylaştırılacağına ilişkin açıklamalar içeren rapor dosyaya sunulmuş; taraflar vekillerinin rapora itirazı üzerine ek rapor alınmış; Yerel Mahkeme, bozmadan sonra aldığı bu raporlardaki açıklama ve değerlendirmeleri de benimsemek suretiyle, temyize konu kararı vermiştir.
    Açıklanan bu duruma göre, 27.3.2008 günlü Yerel Mahkeme kararı, gerçekte Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 429/3. maddesi anlamında bir direnme kararı değil; bozmadan sonra yeniden yapılan araştırma ve değerlendirmenin sonucunda oluşturulmuş, yeni bir hüküm niteliğindedir.
    O nedenle, kararın temyizen incelenmesi görevi Yargıtay 11. Hukuk Dairesine aittir.
    SONUC: Yukarıda açıklanan nedenle, mahkemece tesis edilen yeni hükmün temyizen incelenmesi için dosyanın 12.Hukuk Dairesi"ne gönderilmesine, 9.7.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi