Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11030
Karar No: 2016/14111
Karar Tarihi: 31.10.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/11030 Esas 2016/14111 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Tüketici Mahkemesi'nde görülen bir davada ihtiyati haciz talebi reddedilmiştir. İhtiyati haciz isteyen taraf, kredi kartı üyelik sözleşmesine göre hesap kaydedilerek borcun muaccel hale geldiğini ve alacağın teminata bağlanmadığını ileri sürerek ihtiyati haciz istemiş, fakat mahkeme, bankanın kredi sözleşmesi altındaki imzaların karşı tarafa ait olduğuna ilişkin bir kayıt ve belge sunmadığı için, alacak varsa bile bu borcun ödenip ödenmediğinin tespitinin mümkün olmadığı gerekçesiyle ihtiyati haciz talebini reddetmiştir. Ancak Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, ihtiyati haciz koşulları varken yanılgılı gerekçe ile hüküm kurulduğunu belirterek kararı bozmuştur. İcra ve İflâs Kanunu'nun 258/I hükmüne göre ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için, mahkemenin \"alacağın varlığı hakkında kanaat edinmiş olması\" yeterlidir. Alacağın kesin şekilde ispat edilmesi aranmamakta, bu konuda mahkemeye kanaat verecek deliller yeterli kabul edilmektedir. Ayrıca, ihtiyati hacze konu her alacağın yargılamayı gerektirmemesi şeklinde bir koşul da kanunda öngörülmemiştir.
19. Hukuk Dairesi         2016/11030 E.  ,  2016/14111 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi


    Taraflar arasındaki ihtiyati haciz talebinin yapılan incelemesi sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı talebin reddine yönelik olarak verilen kararın süresi içinde ihitiyati haciz isteyen vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -


    İhtiyati haciz isteyen vekili, karşı taraf ile düzenlenen Kredi Kartı Üyelik Sözleşmesi uyarınca hesabın katedilerek borcun muaccel hale geldiğini, alacağın teminata bağlanmadığını ileri sürerek ihtiyati haciz isteminde bulunmuştur.
    Mahkemece, ihtiyati haciz talebinde bulunan bankanın kredi sözleşmesi altındaki imzaların karşı tarafa ait olduğuna ilişkin bir kayıt ve belge sunmadığı, kredi borcu varsa bu borcun ödenip ödenmediğinin tespitinin mümkün olmadığı, kat ihtarının tebliği halinde belgenin İİK’nun 68/6. maddesinde belirtilen nitelikte ve itirazın kaldırılmasını sağlayıcı bir belge halini alacağı ve bu durumda bankanın ilamsız icra yoluna başvurabileceği, itiraz halinde ise icra takibinin kendiliğinden duracağı, alacağın varlığının yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle ihtiyati haciz isteminin reddine karar verilmiş, karar ihtiyati haciz isteyen vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    İcra ve İflâs Kanunu’nun 258/I hükmüne göre ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için mahkemenin “alacağın varlığı hakkında kanaat edinmiş olması” yeterlidir. Mahkemenin “alacağın varlığına kanaat getirmesinden” anlaşılması gereken alacağın usul hukuku kurallarına göre kesin bir şekilde ispat edilmesi değildir. Bu hükme göre alacaklının, alacağının varlığını ve muaccel olduğunu tam ve kesin şekilde ispat etmesi aranmamakta, bu konuda mahkemeye kanaat verecek delilleri göstermesi yeterli kabul edilmektedir. Öte yandan, ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için “alacağın yargılamayı gerektirmemesi” şeklinde bir koşul da kanunda öngörülmemiştir. Aksine, ihtiyati hacze konu her alacağın, kural olarak İİK’nın 264’üncü maddesi kapsamında itirazın kaldırılmasına veya itirazın iptali davasına ya da açılacak bir menfi tespit veya istirdat davasına konu olması kanunda öngörülen bir olasılıktır.
    Bu durumda mahkemece, ihtiyati haciz koşullarının varlığı gözetilerek ihtiyati haciz kararı verilmesi gerekirken yanılgılı gerekçe ile yazılı şeklide hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 31/10/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi