Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/202
Karar No: 2020/492
Karar Tarihi: 14.01.2020

Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2019/202 Esas 2020/492 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı, bir kişinin hakaret suçundan yargılandığı ve yerel mahkeme tarafından beraat kararı verildiği ancak temyiz edildiği ve temyiz isteğinin reddi nedenleri olmadığı için dosyanın incelendiği belirtiliyor. Ancak sanığın attığı mesajın muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu görüşü savunuluyor. Bu nedenle, yerel mahkeme kararı bozuluyor ve dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine karar veriliyor. Kararda geçen kanun maddesi ise Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi olup, bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek şekilde somut bir fiil ve olgu istinat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişinin cezalandırılmasını öngörmektedir.
18. Ceza Dairesi         2019/202 E.  ,  2020/492 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hakaret
    HÜKÜM : Beraat

    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak,
    Sanığın, katılana attığı mesajdaki sözün, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi,
    Kanuna aykırı ve katılan ... vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 14/01/2020 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

    (Muhalif)


    KARŞI OY

    Yerel Mahkemece sanık hakkında hakaret ettiği iddiasıyla açılan kamu davasında sanığın beraatine karar verilmiş. Dairemizce çoğunluk görüşüyle sanığın eyleminin hakaret suçunu oluşturduğu bahisle Yerel Mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.
    İncelenen Yerel Mahkeme dosyasında katılan ile sanığın olaydan yaklaşık üç dört sene önce arkadaş oldukları ve ayrıldıkları katılanın okumak için Bartın"a gittiği aksi ispatlanamayan sanık savunmalarına göre de Karaman"da bulunan sanığın bir alkol masasında katılanın kürtaj olduğundan bahsedildiği, bunun üzerine sanığın katılanın telefonuna "sen kürtaj mı oldun" şeklinde mesaj çektiği görülmektedir. Sanık alkol masasında bu şekilde konuşulması sebebiyle yalnızca olayın gerçek olup olmadığını öğrenmek için bu mesajı çektiğini ve herhangi bir hakaret kastının olmadığını savunmuştur. TCK"nın 125. maddesinde hakaret suçu düzenlenmiş ve "bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek şekilde somut bir fiil ve olgu istinat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişinin" cezalandırılmasını öngörmüştür. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun düzenlemesinin ilk halinde "yakıştırmalarda bulunmak" eylemi de hakaret olarak kabul edilmişse de 29/06/2005 tarihli 5377 sayılı Kanun ile bu fiil hakaret tanımından çıkarılmıştır. Bu kapsamda daha önce arkadaşı olan katılan hakkında olumsuz bir duyum alan sanığın yalnızca bunun doğru olup olmadığını öğrenmek amacıyla her hangi bir isnatta bulunmadan yalnızca soru mahiyetinde katılana "sen kürtaj mı oldun?" şeklindeki mesajın TCK"nın 125. maddesindeki hakaret suçunu oluşturmadığı kanaatindeyim. Ayrıca sanığın daha sonra katılana her hangi bir şekilde kürtaj olduğunu isnat eden başka bir eyleminin olduğu da dosyaya yansımamıştır. Tüm bu sebepler göz önüne alındığında yalnızca soru şeklinde çekilen mesajın hakaret suçunun unsurlarını oluşturmadığından Yerel Mahkemece verilen beraat kararı ve gerekçesi yerinde görüldüğünden kararın onanması gerektiği düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.













    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi