Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2008/11-392
Karar No: 2008/377

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/11-392 Esas 2008/377 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki FSEK tazminat davasında, davacı vekili üç adet fotoğrafın izinsiz yayımlandığını ve FSEK'nun 4. maddesi uyarınca eser niteliğine sahip olduğunu iddia ederek davalılardan tazminat talep etmiştir. Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak dava konusu fotoğrafların eser niteliğine sahip olduğu, mali haklarının davacıya ait bulunduğu ve döviz cinsinden talep edilen meblağın dava tarihindeki kur karşılığının aşılamayacağı gerekçeleriyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak Yargıtay 11. Hukuk Dairesi bozma kararında, konusunda uzman bir fotoğraf sanatçısı bilirkişi görüşü alınmadan eksik incelemeyle karar verildiği, döviz cinsinden olan talebin sonucuna göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bunun üzerine yapılan yeniden yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Ancak Hukuk Genel Kurulu, özel ve teknik bilgiyi gerektiren bu gibi hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasının gerekmesine dikkat çekerek, önceki kararda direnilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğuna karar vermiştir.
Kanun Madd
Hukuk Genel Kurulu         2008/11-392 E.  ,  2008/377 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 1.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 19/07/2007
    NUMARASI : 2007/156-2007/159

    Taraflar arasındaki “FSEK Tazminat” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İstanbul 1.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 05.03.2007 gün ve 2006/927-3892 sayılı kararın incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 05.03.2007 gün ve 927-3892 sayılı ilamı ile; (...Davacı vekili, tüm hakları müvekkiline ait olan üç adet fotoğrafın, davalıların yayıncısı ve sorumlu müdürü bulundukları .... Gazetesi’nde izinsiz yayımlandığını, fotoğrafların FSEK’nun 4.maddesi anlamında eser niteliğine sahip olduğunu ileri sürerek, FSEK’nın 68.maddesi uyarınca şimdilik toplam 900 ABD Doları+KDV’nin 29.08.2002 yayım tarihinden itibaren bir yıllık mevduata Devlet Bankaları’nın uyguladığı en yüksek faiziyle birlikte ödeme günündeki TL. karşılığının davalılardan müteselsilen tahsilini, hüküm özetinin ilanını talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili, husumet ve esas yönünden davacının reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, dava konusu fotoğrafların eser niteliğine sahip olduğu, mali haklarının davacıya ait bulunduğu, davacının ıslah talebinde bulunmasına rağmen dava dilekçesiyle fotoğraf bedeli sınırlandırıldığından davalı yararına usuli kazanılmış hak doğduğu ve döviz olarak talep edilen meblağın dava tarihindeki kur karşılığının aşılamayacağı gerekçesiyle davanın kabulüne, (1.460.030.400) TL’nın (262,8) KDV.’si ile birlikte 29.08.2002 yayın tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan tahsiline, hüküm özetinin ilanına karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, taraf vekillerinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan ve yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Ancak dava, 5846 Sayılı FSEK.’nun 68.maddesine dayalı maddi tazminat ve hüküm özetinin ilanı istemine ilişkindir.
    Uyuşmazlığın çözümü, dava konusu fotoğrafların anılan Yasa’nın 4.maddesi anlamında eser sayılıp sayılamayacağı noktasında toplanmaktadır.
    Mahkemece bu hususta bilirkişi görüşü alınmadan, karar gerekçesinde belirtilen değerlendirmelerle, dava konusu fotoğrafların eser sayılacağı kabul edilmiştir. Oysa bu konunun, hâkimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgi ile çözümlenmesi mümkün değildir ve HUMK.’nun 275.maddesi uyarınca mahkemece, çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınması zorunludur. Bu durum karşısında mahkemece, konusunda uzman bir fotoğraf sanatçısı bilirkişi görüşü alınmadan, eksik incelemeyle karar verilmesi doğru olmamıştır.
    3-Yine, davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesi ile, döviz cinsinden talepte bulunulduğu halde mahkemece, tespit edilen davacı alacağı dava tarihi itibariyle TL.’na çevrilerek, yazılı şekilde hüküm kurulmuştur. Oysa, HUMK.’nun 74.maddesi uyarınca hâkim, her iki tarafın iddia ve savunmasıyla bağlı olup ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Bu durum karşısında mahkemece, davacının döviz cinsinden olan talebi değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması dahi doğru olmamış, davalılar vekilinin bu hususlara ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile, kararın bozulması gerekmiştir.
    4-Davacı vekilinin, ticari faiz talep edildiği halde mahkemece yasal faiz yürütülmesinin hatalı olduğuna ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; bozma neden ve şekline göre, davacı vekilinin anılan temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
    TEMYİZ EDEN : Taraf vekilleri

    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren bu gibi hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasının gerekmesine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 09.03.2008 gün ve 2008/11-262 E, 2008/260 K; 28.03.2007 gün ve 2007/11-154 E, 2007/168 K; 07.03.2007 gün ve 2007/11-94 E, 2007/113 K. sayılı ilamlarında da aynı hususların benimsenmiş olmasına göre, Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Davalı vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedenine göre bu aşamada taraf vekillerinin temyiz dilekçelerinde ileri sürdükleri sair hususların incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harçlarının geri verilmesine, 14.05.2008 gününde, oyçokluğu ile karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi