Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11975
Karar No: 2016/1456

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/11975 Esas 2016/1456 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2015/11975 E.  ,  2016/1456 K.
"İçtihat Metni"

İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ : Aile Mahkemesi
TARİHİ : 26/02/2015

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından davalı-karşı davacı kadın yararına hükmolunan nafaka ve kabul edilen davası nedeniyle lehine vekalet ücreti tayin edilmemesi yönünden; davalı-karşı davacı kadın tarafından ise davacı-karşı davalı erkeğin boşanma davasının kabulü, velayet düzenlemesi ve nafakaların miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı erkeğin tüm, davalı-karşı davacı kadının ise velayet düzenlemesi ve nafakaların miktarına yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı-karşı davalı erkeğin boşanma davasının kabulüne yönelik temyiz itirazının incelenmesine gelince;
Mahkemece her iki davanın kabulüne karar verilmiş ise de; yapılan inceleme ve toplanan delillerden davacı-karşı davalı erkeğin eşini evden kovduğu ve birlik görevlerini yerine getirmediği gerçekleşmiştir. Davalı-karşı davacı kadına yüklenebilecek bir kusur kanıtlanamamıştır. Boşanmaya sebep olan olaylarda davacı-karşı davalı erkek tam kusurludur. Gerçekleşen bu duruma göre davacı-karşı davalı erkeğin boşanma davasının reddi gerekirken, kabulüne karar verilmesi doğru değil ise de; davalı-davacı kadının kabul edilen boşanma hükmü temyiz kapsamı dışında bırakılmak suretiyle kesinleştiğinden, davacı-davalı erkeğin boşanma davası konusuz hale gelmiştir. Bu durumda davacı-davalı erkeğin boşanma davasının esası hakkında bir karar verilemeyecektir. Böyle olmakla birlikte davanın konusuz kalması sebebiyle esası hakkında karar verilmesine gerek bulunmayan hallerde hakim davanın açıldığı tarihdeki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve tayin eder (HMK m. 331/1). Bu husus gözetilerek bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ:Temyiz edilen hümün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, hükmün bozma kasamı dışında kalan temyize konu sair bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, bozma sebebine göre davacı-karşı davalı erkeğin vekalet ücretine yönelik temyiz itirazının ise şimdilik incelenmesine yer olmadığına, alınmayan onama harcı ile 136.00 TL. temyiz başvuru harcının temyiz eden T."dan alınmasına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 01.02.2016 (Pzt.)

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi