Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3368
Karar No: 2016/13297
Karar Tarihi: 02.06.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/3368 Esas 2016/13297 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkete ait iş yerinde çalıştığını ve iş akdinin gerekçesiz olarak feshedildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ücret alacağı, dini ve milli bayram alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Davalılar ise davacının çalışmasının İş Kanunu kapsamında olmadığını savunarak davanın reddini talep etmişlerdir. Yerel mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Taraflar kararı temyiz etmiştir. Yargıtay, davacının devamsızlık yaptığını belirleyen iş müfettişi raporunun davacının iddialarını desteklediğini gösteremediğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozmuştur. Kararda, İş Kanunu'nun 92. maddesine dikkat çekilmiştir. Bu madde, işçinin iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğine dair kanıt sunamaması durumunda işverenin haklı fesih yapmış sayılacağını belirtmektedir.
9. Hukuk Dairesi         2015/3368 E.  ,  2016/13297 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, ücret alacağı, dini ve milli bayram alacaklarını ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı; davalı ..."ın ..."taki evinde 10.2.2002 tarihinde işe başladığını, 26.8.2007 tarihinde yine davalıya ait ... Ltd. Şirketinde sigorta kapsamına alındığını, şirketin kuruluşu ile davalının şirketinin bulunduğu adrese taşındığını, 19.5.2010 tarihine kadar aralıksız çalıştığını, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığını, fazla mesai yaptığını, son aldığı maaşın 800.00 TL olduğunu, 2010 yılı Mart, Nisan ve Mayıs ayları maaşının ödenmediğini savunarak kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, dini ve milli bayram ve ücret alacaklarının davalılardan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalılar Cevabının Özeti:
    Davalılar; davacının davalı şirkete ait işyerine haftanın en fazla 2 günü gelerek temizlik yaptığını, davacının çalışması İş Kanunu kapsamında olmadığından davanın genel mahkemelerde görülmesi gerektiğini, diğer davalı ..."ın davacının işvereni olmayıp taraf sıfatı bulunmadığını, şirketin unvanının ... Reklam Fotoğrafçılığı ve Prodüksiyon Hiz. Tic. Ltd. Şti. olduğunu, dava aşamasında ıslah suretiyle de olsa hasım değiştirme olanağı olmadığını, davalı şirket yönünden de davanın husumet yönünden reddi gerektiğini, davalı şirketin de bulunduğu ve diğer davalının da ev-ofıs olarak kullandığı adresine haftada 1-2 nadiren de 3 gün gelerek temizlik ve sair ev hizmetleri yapan davacının 20. 21, 24 Mayıs tarihlerinde mazeret göstermeksizin gelmediğini, iş akdinin İş K. 25/II-g maddesi uyarınca feshedildiğini, davacının İş Kanunundan doğan alacaklarının yasal dayanağı bulunmadığını, talep hakkı olduğu düşünülse dahi iş müfettişliğince yapılan tespitlerin iddialarını desteklediğini, davacının fazla mesaisi bulunmadığını, Mart ve Nisan aylarına ilişkin ücretlerinin ödendiğini savunarak davanın reddini talep etmişlerdir.

    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının tüm, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında iş sözleşmesinin kim tarafından ve ne şekilde feshedildiği uyuşmazlık konusudur. Davacı, dava dilekçesinde iş sözleşmesinin 19/05/2010 tarihinde feshedildiğini belirtmesine rağmen, 01/06/2010 tarihinde Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne verdiği şikayet dilekçesinde 26/05/2010 tarihinde işten çıkarıldığını belirtmiştir. Davalı işveren ise davacının 20-21-24/05/2010 tarihlerinde devamsızlık yaptığını, devamsızlığını belgelemek için 24/05/2010 tarihinde noterden ihtarname gönderdiğini, bu ihtara rağmen davacının devamsızlığını belgelemediğini ve iş sözleşmesinin devamsızlık nedeniyle haklı olarak feshedildiğini savunmuş, devamsızlık tutanaklarını, davacıya gönderilen ihtarnameyi ibraz etmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 92/son maddesi gereğince aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan .... Müfettişi raporunda açıkça davacının devamsızlık yaptığı ve davacının kendisinin ayrıldığı ve haklı nedene dayanmadığının tespiti yapılmıştır. Davalı, davacının devamsızlık olgusunu kanıtlamış, davacı ise aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan iş müfettişi raporunun aksini kanıtlayamamıştır. Kıdem ve ihbar tazminatları talebinin reddi yerine yerinde olmayan gerekçelerle kabulü hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 02.06.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi