Abaküs Yazılım
11. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/12186
Karar No: 2017/6202

Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği - Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2017/12186 Esas 2017/6202 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Tarım Kredi Kooperatifi müdürü olan sanığın, kooperatif ortaklarının borçlarıyla ilgili sahte tahsilat fişi düzenleyip borçlu ortaklara vermesi sonucu kamu görevlisinin sahteciliği suçundan mahkum edilmesine karar verdi. Kararın bozulması yönünde katılmayan bir üyenin karşı oy gerekçesi ise tarım kredi kooperatifine ait tahsilat fişlerinin özel belge olduğunu, düzenlenen belgelerin resmi belge sayılamayacağını ve sanığın özel belgede sahtecilik yerine resmi belgede sahtecilik suçundan mahkûmiyetine karar verilmesinin yasaya aykırı olduğunu belirtti. 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu'nun 12. maddesi \"tasdik olunan senet ve belgeler İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesinde yazılı belgeler hükmündedir\" hükmünü içermekte, ancak kooperatifin belgelirinin resmi belge sayılacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 62/3 ve 96. maddelerinde kooperatif görevlilerinin, düzenledikleri belgelerin resmi belge sayılması gerektiğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
11. Ceza Dairesi         2017/12186 E.  ,  2017/6202 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    5237 sayılı TCK’nın 53. maddesinin uygulanmasında, Anayasa Mahkemesinin 08.10.2015 tarihli 2014/140 Esas ve 2015/85 Karar sayılı iptal kararının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
    Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığa yüklenen suçun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin edilmiş, cezayı arttırıcı ve azaltıcı sebebin nitelik ve derecesi takdir kılınmış, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, Başkan Vekili ..."nın karşı oyu ve oyçokluğuyla 02.10.2017 gününde karar verildi.

    KARŞI OY GEREKÇESİ

    A) TARTIŞMANIN KONUSU:
    Tarım kredi kooperatifine ait "tahsilat fişleri" resmi belge mi yoksa özel belge midir?
    B) OLAY VE İDDİA:
    Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı"nca düzenlenen 10.02.2014 tarihli iddianame ile, Tarım Kredi Kooperatifi müdürü olan sanık ..."nin, kooperatif ortaklarının takside bağlanan borçlarıyla ilgili 4 adet sahte tahsilat fişi düzenleyip borçlu ortaklara verdiği iddia edilerek sanık hakkında kamu görevlisinin sahteciliği suçundan kamu davası açılmış ve sanığın TCK"nın 204/2 ve 43. maddeleri uyarınca cezalandırılması istenmiştir.
    C) YARGILAMA SÜRECİ:
    Kilis Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, suçu sabit görülen sanığın TCK"nın 204/2, 43/1 ve 62. maddeleri gereğince 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
    Sanığın temyizi üzerine Dairemiz çoğunluğunca hüküm onanmıştır.
    D) KONUYA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER:
    1- 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu"nun 12. maddesi:
    Kooperatiflerin kredi ile ilgili alacak senetleri, kağıtları ve her türlü taahhütname ve sözleşmeler ortağın oturduğu veya kooperatifin bulunduğu köy veya mahalle ihtiyar heyetleri tarafından parasız olarak tasdik olunur. Bu suretle tasdik olunan senet ve belgeler İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesinde yazılı belgeler hükmündedir...
    2- 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu:
    a) Madde 62/3: Yönetim Kurulu üyeleri ve kooperatif memurları, kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumludurlar. Bunların suç teşkil eden fiil ve hareketlerinden ve özellikle kooperatifin para ve malları bilanço, tutanak, rapor ve başka evrak, defter ve belgeleri üzerinde işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
    b) Madde 96: 2834 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu ile 2836 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu hükümleri ve 7116 sayılı Kanunun yapı kooperatiflerine ait hükümleri saklıdır. Şu kadar ki, yukarıda zikredilen kanunlarda açıklık olmayan hallerde bu kanun hükümleri uygulanır.
    E) KONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ:
    Suç konusu tahsilat fişleri, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu"nun 12. maddesinde sayılan ve köy veya mahalle ihtiyar heyetleri tarafından tasdik olunan belgelerden değildir.
    1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 62. maddesinde "Yönetim Kurulu üyeleri ve kooperatif memurları, kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumludurlar. Bunların suç teşkil eden fiil ve hareketlerinden ve özellikle kooperatifin para ve malları bilanço, tutanak, rapor ve başka evrak, defter ve belgeleri üzerinde işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılır" hükmü yer almakta ve aynı Kanunun 96. maddesinde "2834 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu ile 2836 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu hükümleri ve 7116 sayılı Kanunun yapı kooperatiflerine ait hükümleri saklıdır. Şu kadar ki, yukarıda zikredilen kanunlarda açıklık olmayan hallerde bu kanun hükümleri uygulanır.." denmekte ise de; her iki kanunda, kooperatifin belgelirinin "resmi belge" sayılacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
    Oysa bazı özel kanunlarda, örneğin 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu"nun 66. maddesinde "Bankanın her türlü evrak, kayıt, defter ve senetleriyle bunlara dayanan hesap özetleri resmi belge sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
    Kooperatifin yönetim kurulu üyeleri ile memurlarının, belirtilen belgeler üzerinde işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılmaları, düzenledikleri belgelerin resmi belge sayılmasını gerektirmez.
    TCK"nın 2. maddesinin 3. fıkrasına göre, kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılmaz; suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz.
    "Kamu görevlisi gibi cezalandırılır" hükmü gereğince, kooperatif görevlileri "görevi kötüye kullanma" suçunun faili olabilirler; ancak düzenledikleri belgeler resmi belge sayılamaz.
    Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun 07.02.2012 tarihli ve 2011/350- 2012/27 sayılı kararında da tahsilat fişlerinin özel belge olduğu kabul edilmiştir.
    Bu durumlar karşısında, düzenlediği tahsilat fişleri özel belge niteliğinde olduğu halde, sanığın özel belgede sahtecilik yerine resmi belgede sahtecilik suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
    F) SONUÇ: Açıkladığım nedenlerle hükmün bozulması gerektiği kanısında olduğumdan, çoğunluğun onama görüşüne katılmıyorum. 02.10.2017







    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi