Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/15934
Karar No: 2022/972
Karar Tarihi: 27.01.2022

Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/15934 Esas 2022/972 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan verilen ceza istinaf başvurusuyla reddedildi. Nitelikli yağma suçundan sanıkların beraat hükümlerinin temyiz istemleri de reddedildi. Dosyada hukuka kesin aykırılık hâllerinin olmadığı tespit edildi. CMK'nın 286/2-a, 288, 294 ve 301. maddeleri referans alındı. Dosya, mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade edildi.
Kanun Maddeleri:
- 5271 sayılı CMK'nın 286/2-a maddesi: İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddine dair Bölge Adliye Mahkemesi kararlarının temyizi mümkün değildir.
- 5271 sayılı CMK'nın 288. maddesi: Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.
- 5271 sayılı CMK'nın 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- 5271 sayılı CMK'nın 301. maddesi: Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanm
6. Ceza Dairesi         2021/15934 E.  ,  2022/972 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇLAR : Nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
    HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun esastan reddi
    TEMYİZ EDENLER : Sanık ... müdafii, katılan vekili

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    I-Sanık ... hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan verilen kararın temyiz incelemesinde;
    Hükmolunan cezanın miktarı ve türü gözetildiğinde, 5271 sayılı CMK'nın 286/2-a maddesi uyarınca, ilk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddine dair Bölge Adliye Mahkemesi kararlarının temyizi mümkün olmadığından, sanık ... müdafiinin temyiz isteminin 5271 sayılı CMK'nın 298. maddesi uyarınca REDDİNE,
    II-Sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan verilen beraat hükümlerinin temyiz incelemesinde;
    5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanık ... müdafiinin temyiz isteminin suçun unsurlarının oluşmadığı; katılan vekilinin temyiz isteminin ise sanıklar hakkında yağma suçundan mahkumiyet hükmü kurulması gerektiği, sanık ...’ın somut olayda alacağının olmadığı, alacaklı konumunda olan kişinin tanık ... olduğu, eylemin TCK’nın 150/1. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğine yönelik olduğu belirlenerek anılan sebeplere yönelik yapılan incelemede;
    Oluş ve dosya içeriğine göre, olay tarihinde ...'nın ...'ı ... isimli iş yerine ortaklık meselesini ve hesapları konuşmak için çağırdığı, ... bahse konu iş yerine gelmeden önce ...'nın iş yerine ait kamera sistemini kapattırdığı, bu esnada yanında bulunan tanıklar ..., ..., ..., ..., ...'ın olduğu sırada ...'ı kastederek "o gelsin s.... onu, asacam onu" şeklinde sözlerle gıyapta tehdit ve hakarette bulunduğu, bir süre sonra ...'ın ... isimli iş yerine geldiği, iş yerine girdikten sonra ...'nın ...'ı "domuz gibi suratın var, kulağını kesecem senin" şeklinde sözlerle hakaret ve tehdit ettiği, ayrıca ...'nın elinde bulunan adli emanetin 2016/5252 sırasında kayıtlı bulunan bıçak ile müştekinin üzerine yürüdüğü, bu sırada ...'a talimat vermek suretiyle iş yerinin kapısını kilitlettiği ve bu suretle her iki sanığın fikir ve eylem birliği içerisinde müştekiyi cebir ve tehdit kullanarak hürriyetinden yoksun kıldıkları, yine ...'nın elinde bulunan bahse konu bıçağı müştekiye sallayarak yaralamak istediği, ancak müştekinin kendisini geriye çekmesi ve olay yerinde bulunan tanıkların araya girmesi sebebiyle bıçağı isabet ettiremediği, ayrıca ...'nın müşteki ...'a hitaben "seni keserim, a.... korum, iki gün önce ...'yı kestim ona sor ne yaptığımı" şeklinde sözlerle hakaret ve tehditlerine devam ettiği, müşteki olayı ve durumunu polise haber vermek amacıyla iş yerinin üst katına elinde bulunan telefon ile çıkmak isterken ...'un müşteki ...'ın elinde bulunan telefonu çekerek aldığı, müştekinin telefonunun bu şekilde alınması esnasında herhangi bir şekilde yaralanmadığı, bu esnada ...'nın adli emanetin 2016/5252 sırasında kayıtlı bulunan tüfeği iş yerinde bulunan masa altından çıkararak müşteki ...'a doğrulttuğu ve "sen benim namusuma nasıl dokunursun, sen domuz gibi ölmeyi hak ediyorsun, bu nedenle seni burada öldürecem," şeklinde tehdit eylemine devam ettiği, ayrıca ...'nın müştekiyi kastederek tanık Yahya'ya hitaben "size borcumuzu bu ödeyecek, 10.000 TL ceza kestim buna" dediği olayda sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan beraat hükmünde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
    Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
    Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan beraat hükümlerinde ileri sürülen temyiz sebepleri yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, katılan vekilinin yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 27.01.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi