Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2749
Karar No: 2016/12552
Karar Tarihi: 26.05.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/2749 Esas 2016/12552 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, yurt dışında çalışırken iş akdinin haksız feshedildiğini iddia ederek, fazla mesai ücreti, hafta tatil ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istedi. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verdi. Temyiz davası sonucunda mahkemenin hatalı hesaplama yaptığı, sözleşmenin belirli süreli olduğu için bakiye süre ücretinin davalı lehine takdiri indirim dışında reddedilen miktar üzerinden vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği belirtildi ve karar bozuldu.
Kanun maddeleri: HMK 298/2.
9. Hukuk Dairesi         2015/2749 E.  ,  2016/12552 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, fazla mesai ücreti, ücret alacağı, hafta tatil ücreti, mahrum kalınan ücret, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 1 yıllık sözleşme yapılarak yurt dışına gönderildiğini, davalı firmada aylık 1.550 USD net ücret ile çalıştığını, haftanın 7 günü 06:00-20:00 arasında çalıştığını, iş akdinin haksız feshedildiğini, ileri sürerek, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve bakiye süre ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş akdini kendisinin feshettiğini ve davanın yerinde olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı şirketlerde belirsiz süreli iş akdi ile çalıştığı, her iki şirketin sahiplerinin aynı kişiler olduğu, bundan dolayı davacının çalışmasından her iki şirketin müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları, daha sonra sözleşmesinin sona erdiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Mahkemenin gerekçeli karar başlığında davalı olarak “...” yerine “...” yazılması mahallinde düzeltilebilir maddi hata kabul edilmiştir.
    2-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    3-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, fazla çalışma ve ulusal bayram-genel tatil ücretlerinin doğru olarak hesap edilip edilmediği noktasında toplanmaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta, hükme dayanak bilirkişi raporunda fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücretinin, yemek ve barınma ücreti dahil edilerek bulunan giydirilmiş ücret üzerinden hesaplandığı anlaşılmıştır.
    Fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücretleri hesaplanırken çıplak ücret üzerinden hesaplama yapılması ve çıplak ücret hesabında yemek ve barınma ücretlerinin dahil edilmemesi gerekir. Mahkemece, giydirilmiş ücretin esas alındığı hesap raporuna itibar edilerek hüküm kurulması hatalıdır.
    4-Davacı, bir yıllık sözleşme yapılarak yurt dışına gönderildiğini ve sözleşme süresi dolmadan sözleşmenin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek bakiye süre ücreti talebinde bulunmuştur. Yargılama safhasında alınan hükme esas bilirkişi raporunda, taraflar arasındaki sözleşmenin 08.05.2009-07.05.2010 tarihlerini kapsayan belirli süreli iş sözleşmesi olduğu tespitinde bulunularak bakiye süre ücreti hesaplanmıştır. Mahkemece gerekçeli kararda davacının belirsiz süreli iş akdi ile çalıştığı açıklanmış, ancak bilirkişi raporuna itibarla bakiye süre ücretine hükmedilmiştir. Bu durum hüküm ve gerekçe arasında çelişki oluşturmuştur. Gerekçe/hüküm çelişkisi HMK"nın 298/2. maddesine aykırıdır.
    5-Davanın kısmen kabulüne karar verilmesine rağmen kendisini vekil ile temsil ettiren davalı lehine takdiri indirim dışında reddedilen miktar üzerinden vekalet ücretine hükmedilmemesi de isabetsizdir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.05.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi