Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/4219
Karar No: 2019/861
Karar Tarihi: 14.02.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/4219 Esas 2019/861 Karar Sayılı İlamı

Özet:


18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, dava dışı bir şirketin davacı bankanın hesaplarından bilgisi dışında EFT yapıldığı iddia edilmiştir. Yapılan araştırmada ise dava dışı şirketin hesabından gerçekleştirilen işlemler ile davalı bankanın hesabına 4.700 TL EFT yapıldığı tespit edilmiştir. Davacı banka, davalı bankanın iyi niyetli olmadığını iddia ederek itirazın iptaline, takibin devamına ve %20 oranında icra inkar tazminatı talep etmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vererek davalının banka aleyhine 398,86 TL zenginleştiği gerekçesiyle bu miktar üzerinden kısmen kabul etmiş, diğer talepleri ise reddetmiştir. Ancak, dosyada davalının EFT konusunda bir talimatı olup olmadığı, yine EFT sonrasında bir başvurusu olup olmadığı gibi hususların araştırılmadığı, eksik inceleme yapılarak hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
Kanun Maddeleri: Sebepsiz zenginleşme.
19. Hukuk Dairesi         2017/4219 E.  ,  2019/861 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı vekili, davacı banka aleyhine dava dışı... Muhasebe ve Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından dava açıldığını, bu davada dava dışı... Muhasebe ve Mali Müşavirlik Ltd. Şti.’nin davacı banka nezdinde bulunan hesaplarından bilgisi dışında EFT yapıldığını iddia ettiğini, yapılan araştırma neticesinde... hesabından gerçekleştirilen işlemler ile davalı ...’ın hesabına 4.700,00 TL EFT yapıldığının anlaşıldığını, dava dışı... tarafından davacı banka aleyhine açılan davanın kabulüne karar verildiğini, davacı bankaca...’a 10.675,68 TL ödeme yapıldığını, davalı ...’ın hesabına havale yapılan 4.700,00 TL’nin davalı tarafından çekildiğini, davalının iyi niyetli olmadığını, dava dışı...’a ödenen paranın faizi ile birlikte tahsili için davalı aleyhine ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalının itiraz ettiğini iddia ederek itirazın iptaline, takibin devamına ve % 20 oranında icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, alacağın zamanaşımına uğradığını, hesaptan çektiği paranın kendi parası olduğunu savunarak davanın reddi ile % 20 oranında kötü niyet tazminatı istemiştir.
    Mahkemece, davanın sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayalı alacağın tahsili için yapılan icra takibine itirazın iptali davası olduğu, davalının davacı banka nezdinde hesabı olduğunun sabit olduğu, davalının 05.04.2006 tarihinde hesabına 4.300,00 TL yatırdığı, aynı gün davalının hesabından 4.275,00 TL çekildiği, bankaya müracaatında hesabına para girişi yapılarak 4.700,00 TL yatırıldığı, davalının kendi ifadesi ile 4.300,00 TL’yi çektiği, 14 gün bekledikten sonra hesapta kalan 398,00 TL’yi çektiği, her ne kadar bilirkişi raporunda davacı bankanın dava dışı...’a ödediği miktarın tamamından davalının sorumlu olduğu yolunda görüş bildirilmiş ise de, davacı bankanın tacir olduğu, banka işlemleri sırasında mudilerin güvenliğini sağlamak zorunda bulunduğu, sonuç itibariyle davalının banka aleyhine 398,86 TL zenginleştiği gerekçesiyle davanın anılan bu miktar üzerinden kısmen kabulüne karar verilmiş, şartları oluşmadığından davacı yararına icra inkar, davalı yararına kötü niyet tazminatına karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Her ne kadar mahkemece davalının kendi hesabına yatırdığı para dışında fazladan 398,86 TL çektiği gerekçesiyle bu miktar üzerinden açılan davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ise de, davalının kendi hesabına yatan 4.300,00 TL’den sonra dava dışı ...’in hesabına 4.295,00 TL EFT yapılmış olup, bu EFT’nin davalının hesabına geri gelmediği, bilakis dava dışı...’un davacı bankada bulunan hesabından yapılan 4.700,00 TL’lik EFT’nin geldiği anlaşılmaktadır. Dosyada davalının kendi savunması dışında, dava dışı ...’e yapılan 4.295,00 TL’lik EFT’nin iradesi dışında olduğuna dair bir veri yoktur. Dosyada alınan bilirkişi raporunun altıncı sayfasında da bu husus, davalının eğer iradesi dışında hesabından bir para çıkışı olmuşsa bunu, o şahıstan isteyebileceği şeklinde ifade edilmiş olup, mahkemece davalının hesabından dava dışı ...’e yapılan EFT’nin ne şekilde gerçekleştiği, davalının bu EFT konusunda bir talimatı olup olmadığı, yine EFT sonrasında bir başvurusu olup olmadığı araştırılarak, davacının iddiasına konu alacaktan davalının sorumluluğunun bulunup bulunmadığı noktasında tarafların kusur durumlarını değerlendiren bir rapor alınarak, tüm deliller hep birlikte değerlendirilip varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmek gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 14/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi