14. Ceza Dairesi 2015/8218 E. , 2016/3280 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma (iki kez)
HÜKÜM : Mahkûmiyet (iki kez)
İlk derece mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma ve kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine,
Ancak;
İlk derece mahkemesi tarafından; suça sürüklenen çocuğun uyuşturucu madde satın almak için aynı evde ikâmet ettiği babası mağdur ...’den para istediği ancak babasının parasının olmadığını söylemesine sinirlenen suça sürüklenen çocuğun mağdur ..."i yumruk vurmak suretiyle darp etmesi üzerine babasının abisi mağdur ...’yi telefonla arayarak eve çağırdığı, çıkan tartışmada suça sürüklenen çocuğun mağdurlara “sizi yakacağım” dediği ve Çarşı Polis Karakoluna giderek, babası ... ile abisi ...’nin nereden temin edildiğini bilmediği esrar maddesini zorla vermek suretiyle satmasını istediklerini, esrar maddesini satmayı kabul etmeyince kendisini dövdüklerini, esrar maddesinin bir kısmının da halen ikâmetlerinde bulunduğunu sözlü olarak bildirmesi üzerine mağdurların gözaltına alınarak 26.08.2007 ilâ 27.08.2007 tarihleri arasında bir gün nezarethanede kaldıkları, suça sürüklenen çocuğun soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcılığında vermiş olduğu ifadede mağdurlara iftira attığını, kendisinin uyuşturucu madde kullandığını ve ele geçen uyuşturucu maddenin de kendisine ait olduğunu kabul ettiğini bildirmesi şeklinde gerçekleşen olayla ilgili olarak yapılan yargılama sonunda suça sürüklenen çocuğun kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan mağdur sayısınca olmak üzere iki defa cezalandırılmasına karar verilmiştir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ""Zincirleme suç"" kenar başlıklı 43"üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre; ""Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi durumunda da, birinci fıkra hükmü uygulanır.""
Anılan fıkranın gerekçesinde; ""Maddenin ikinci fıkrasında, bir fiille birden fazla kişiye karşı işlenen suçlardan dolayı sorumlulukla ilgili bir içtima hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümle, uygulamamızda karşılaşılan tereddütlerin önüne geçilmek amaçlanmıştır. Örneğin bir sözle birden fazla kişiye sövülmüş olması durumunda, her bir mağdur bakımından ayrı sövme suçları değil, bir sövme suçu oluşur. Ancak, bu durumda suçun cezası birinci fıkrada belirtilen oranda arttırılır."" ifadelerine yer verilmiştir.
5237 sayılı TCK"nın 43/2. maddesindeki düzenlemeyle aynı neviden fikri içtima kurumuna yer verilmiş bulunmaktadır. Bir fiille aynı suçun birden fazla kişiye karşı işlenmiş olması doktrinde aynı neviden fikrî içtima olarak adlandırılmaktadır. Aynı neviden fikrî içtimada; tek bir fiil bulunacak ve bu tek fiille aynı suçun birden fazla kişiye karşı işlenmiş olması gerekecektir. Aynı neviden fikri içtimada, aynı fiille aynı suçun farklı kişilere karşı aynı anda işlenmesi gerekmektedir.
Dosya kapsamına göre; suça sürüklenen çocuğun, iftira etmek suretiyle aynı suçu iki ayrı mağdura karşı tek bir fiille aynı neviden fikri içtima şeklinde işlemesi karşısında suça sürüklenen çocuk hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 109. maddesi uyarınca tek bir ceza verilerek bu ceza üzerinden zincirleme suç hükümleri uygulanmak suretiyle arttırım yapılması gerekirken, yazılı şekilde her bir mağdur için ayrı ayrı cezaya hükmedilmesi,
Kanuna aykırı, suça sürüklenen çocuk ile müdafiin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükümlerin 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gözetilerek 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 04.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.