Esas No: 2021/5190
Karar No: 2022/1202
Karar Tarihi: 08.02.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/5190 Esas 2022/1202 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, kamu malına zarar verme suçundan mahkum edildi. Ancak daha önce gerçekleştirdiği bir hırsızlık suçu nedeniyle tekerrür esas alındı. Bu hırsızlık suçu, uzlaştırma kapsamına alındığı için, uyarlama yargılaması yapılması ve tekerrür hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Dosya ve duruşma tutanakları incelenerek, suçun sanık tarafından işlendiği kabul edildi. Ancak, mala zarar verme suçu bakımından sanığa zararın giderilmesi için makul bir süre verilmeden hüküm verildiği için karar bozuldu. Kararda, sanığın tekerrür esas alınan hırsızlık suçuyla ilgili 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ve maddeye eklenen fıkrası ile uyarlama yargılaması yapılması gerektiği belirtilirken, mala zarar verme suçuyla ilgili kanun maddesi açıklanmadı.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kamu malına zarar verme
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Sanığın tekerrüre esas alınan Şereflikoçhisar Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2011/160 esas 2012/95 karar sayılı ilamına konu 5237 sayılı TCK'nın 141/1. maddesine uyan hırsızlık suçunun, hükümden sonra yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanun'un 34. maddesiyle değişik 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ve maddeye eklenen fıkraya göre uzlaştırma kapsamına alındığının anlaşılması karşısında; anılan hükme ilişkin, uyarlama yargılaması yapılıp yapılmadığı araştırılarak sonucuna göre tekerrür hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının değerlendirilmesi zorunluluğu infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hâkimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Mala zarar verme suçu bakımından sanığın kısa kararın açıklandığı 09.02.2016 tarihli celsede kamunun uğradığı zararı gidermek istediğini beyan etmesi karşısında; sanığa zararın giderilmesi için makul bir süre verilmeksizin yazılı şekilde karar verilmiş olması,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 08.02.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.