Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4849
Karar No: 2017/7090
Karar Tarihi: 11.12.2017

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/4849 Esas 2017/7090 Karar Sayılı İlamı

11. Hukuk Dairesi         2016/4849 E.  ,  2017/7090 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : ... 2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 28/12/2015 tarih ve 2013/94-2015/323 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı - karşı davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili ..."ın “EFT POS Çoklu geçiş kapısı” adını verdiği buluşu için TPE nezdinde 23.11.2010 tarihinde 2010/09610 numara ile tescil başvurusunda bulunduğunu, başvurunun 21.12.2010 tarihinde bültende yayınlandığını, davalının müvekkilinin tescilini yaptırdığı buluşun aynısını taklit ettiğini ve kullandığını ileri sürerek asıl davada davalının patent haklarına karşı olan tecavüz ve ihlalinin tespitine ve önlenmesine, uğradıkları zararın tespitine, müvekkilinin yoksun kaldığı kazanç sebebiyle şimdilik 5.000,00 TL tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiş karşı dava yönünden davanın reddini istemiştir.
    Davalı vekili, tespit isteyen tarafın dayandığı 2010/09610 numaralı patent başvurusunun halen başvuru aşamasında olduğunu, müvekkilinin davacı buluşunu kullanmadığını savunarak asıl davanın reddini, karşı dava olarak da davacının incelemesiz patentinin hükümsüzlüğü ve terkinini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davacı/karşı davalıya ait TR 2010/09610 numaralı incelemesiz patentin, 1-4. istemlerinin yeni olmadığı, 5. istemin patent başvuru kapsamını aştığı, patentin, 1. isteminin tam ve açık olmadığı, bu patentin patent verilemeyecek konular arasında olduğu gerekçesiyle karşı davanın kabulü ile patentin hükümsüzlüğü ve sicilden terkinine, asıl dava yönünden patentin hükümsüzlüğü nedeniyle geriye dönük olarak patentten doğan hakların doğmamış sayılacağından patent hakkına tecavüze yönelik talepler ile maddi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir.
    Kararı davacı- karşı davalı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dava, incelemesiz patente tecavüzün tespiti ve meni, karşı dava ise incelemesiz patenin hükümsüzlüğü istemine ilişkin olup, mahkemece asıl davanın reddine, karşı davanın kabulüne karar verilmiştir. Karşı dava yönünden incelemesiz patentin hükümsüzlüğüne ilişkin olarak TMK 6. ve HMK 190. maddelerine göre ispat külfeti karşı davacıya aittir. Mahkemece alınan bilirkişi raporu üzerine hükümsüzlük davasının davalısı tarafından ileri sürülen itirazların yerinde görüldüğünden bahisle mahkemece yeni
    bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş ise de, bilirkişi masraflarının itiraz edene yükletilmesine dair kesin süre içeren ara kararı oluşturulmuştur. Oysa, az önce de açıklandığı üzere hükümsüzlük davasında ispat külfeti karşı davacıda olduğuna göre, mahkemece raporun yetersiz olduğuna kanaat getirilmesi halinde yeni bir bilirkişi incelemesi için gerekli olan ücret ve masrafların yatırılması yükümlülüğü de iddia eden taraf üzerinde olduğundan mahkemece bu hususta ispat külfetini tersine çevirecek şekilde ara kararı oluşturulmak suretiyle yazılı gerekçe ile karşı davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    2- Bozma sebep ve şekline göre, davacı-karşı davalının (1) numaralı bent dışındaki sair temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı- karşı davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı-karşı davalı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı- karşı davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 11/12/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi