Esas No: 1992/3614
Karar No: 1994/1901
Karar Tarihi: 28.04.1994
Danıştay 10. Daire 1992/3614 Esas 1994/1901 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Savarona yatının kullanım hakkının 49 yıllığına Denizcilik ve Turizm A.Ş'ne ihale edilmesine ilişkin işlemde mevzuata aykırılık olmadığı gerekçesiyle açılan davada, yatın müze olarak kullanılmasının olanaksızlığı nedeniyle restore edilerek turizm alanında özel teşebbüse ihalesi uygun görülmüş ve bu doğrultuda Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede mevzuata aykırılık görülmemiş. Davacı ise işlemin Kanunun 14. maddesine aykırı olduğunu iddia etmiş ancak temyiz sebepleri kabul edilmemiş ve karar onanmıştır. Kanun maddesi ise Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Hakkında Kanunun 14. maddesi olup, koruma alanındaki yapı ve anıtların kullanımına ilişkindir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1994
Karar No : 1901
Esas Yılı : 1992
Esas No : 3614
Karar Tarihi : 28/04/994
"SAVARONA" YATININ KULLANIM HAKKININ 49 YILLIĞINA İHALE EDİLMESİNE İLİŞKİN İŞLEMDE MEVZUATA AYKIRILIK OLMADIĞI HK.
"SAVARONA" yatının kullanım hakkının 49 yıllığına … Denizcilik ve Turizm A.Ş'ne ihale edilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, ...İdare Mahkemesi … tarih ve … sayılı kararıyla, bir müddet için ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hizmetinde bulunan ve daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrinde okul gemisi olarak eğitimde kullanılan ve her iki nedenle yüksek manevi değeri haiz bulunan "TCG Savarona" gemisinin fiziki ömrünü tamamlaması, bakım masraflarının çok yüksek olması, bağlı olduğu limanda yangın, batma gibi güvenliğini sağlama ve manevi eşyaların bakım ve muhafazasının zorluğu gibi hususların dikkate alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze olarak kullanılmasının düşünüldüğü, ancak bu büyüklükteki bir geminin müze olarak kullanılmasının olanaksızlığı karşısında konu ile ilgili Başbakanlığın önerisi, Genel Kurmay Başkanlığı,Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Atatürk'ün anısına yakışır biçimde restore ettirilerek turizm alanında "yap-işlet-devret" modeline göre özel teşebbüse ihalesi uygun görülen ve bu doğrultuda yetki verilen Maliye ve Gümrük Bakanlığınca gerçekleştirilen ihale işleminde mevzuata aykırılık görülmediği gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
Davacı, yatın kiralanmasına ilişkin işlemin Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Hakkında Kanunun 14.maddesine aykırı olduğunu, iddia ederek, anılan mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
İdari ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.