Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/652
Karar No: 2010/2147
Karar Tarihi: 27.04.2010

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2010/652 Esas 2010/2147 Karar Sayılı İlamı

8. Hukuk Dairesi         2010/652 E.  ,  2010/2147 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tapu iptali tescil, katılma alacağı

    ... (...) ile ... ve müşterekleri,... Gayrimenkul Ticaret A.Ş., S.S. Tepe Su Konut Yapı Kooperatifi, ... ve Ticaret Ltd.Şti. aralarındaki tapu iptali tescil ve katılma alacağı davasının kısmen kabulüne ve kısmen reddine dair Ankara 9. Aile Mahkemesinden verilen 29.07.2009 gün ve 985/1049 sayılı hükmün duruşma yapılması suretiyle Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili, duruşmasız olarak incelenmesi ise, davalı ... Işıkcı vekilleri ve davalılardan ..., S.S. Tepe Su Konut Yapı Kooperatifi, Beytepe Gayrimenkul Ticaret Anonim Şirketi, ... ve ... vekilleri taraflarından istenilmiştir. Dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 27.04.2010 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü temyiz eden davacı ... (...) bizzat ve vekili Avukat Hatice Munise Dayı, karşı taraftan davalı ... vekili Avukat ... ve davalılar ... ve müşterekleri vekili Avukat ... geldiler. Başka kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak temyiz isteğinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan ve hazır bulunanların sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı ... vekili, evlilik birliği içinde alınarak davalı eş ... adına tescil edilen ve dava dilekçesinde belirtilen taşınmazların vekil edeninin katılma alacağını azaltmak amacıyla diğer davalılara devredildiğini, sözkonusu mal varlıklarının edinilmesinde vekil edeninin katkısının bulunduğunu ileri sürerek muvazaalı olarak eş dışındaki diğer davalılara devredilen taşınmazların tapu kayıtlarının iptaliyle payı oranında vekil edeni adına tapuya tesciline, bu isteklerinin yerinde görülmemesi durumunda gerçek satış bedellerinden davacıya düşen payın faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiş, 28.03.2007 tarihli yargılama oturumunda davalılardan S.S.Tepe Su Konut Yapı Kooperatifi, ..., Beytepe Gayrimenkul Ticaret A.Ş, ... ve ... hakkındaki davalarından vazgeçtiklerini imzalı beyanı ile bildirmiştir.
    Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, terditli açılan davanın katılma alacağına ilişkin bölümünün tefrikine, iptal ve tescile yönelik bölümünün ise muvazaanın kanıtlanamaması gerekçesiyle reddine karar verilmesi üzerine; hüküm davacı ... vekili ve davalı ... vekilleri ile diğer davalılardan ..., S.S. Tepe Su Konut Yapı Kooperatifi, Beytepe Gayrimenkul Ticaret Anonim Şirketi, ... ve ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı ... vekili, temyize konu davada terditli olmak üzere öncelikle taşınmazlara ilişkin tapu kayıtlarının iptali ile vekil edeni adına tescili isteğinde bulunmuştur. Başka anlatımla, önceki kayıt maliki olan boşandığı eşi ... adına tescil isteğinde bulunmamıştır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 239/1. maddesi hükmüne göre, katılma alacağı ve değer artış payı alacağı ayın olarak istenemez. 07.10.1953 gün 8/7 sayılı YİBK"na göre de; mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan katkı ya da katılma alacağı nedeniyle taşınmazların iptali ile tescili istenemez. Bu açıklamalara göre, hükmün iptal ve tescil isteğinin reddine ilişkin bölümü usul ve kanuna uygun görüldüğünden ONANMASINA,
    Davacı vekili, az yukarıda da açıklandığı gibi terditli dava açarak öncelikle iptal ve tescile karar verilmesini istemiş, bu isteklerinin yerinde görülmemesi durumunda mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir. Bu istek şekline göre, ortada iki ayrı dava bulunmayıp terditli dava bulunmaktadır. İstek yanlış değerlendirilerek birbirinden bağımsız iki ayrı dava varmış gibi iptal ve tescil isteğinin esası hakkında red kararı verildikten sonra alacak davası yönünden davanın tefrikine karar verilmesi doğru olmamıştır. Mahkemece, bir kısım davalılar yönünden açılan davadan feragat edildiği de gözönünde bulundurularak alacak isteğine ilişkin taraf delilleri tartışılıp değerlendirilerek uyuşmazlığın esası hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi gerekir.
    Diğer yandan, terditli olarak açılan davanın sonraki bölümü olan alacağa ilişkin uyuşmazlığın esası çözülmeden, bu yönde davanın tarafları arasındaki uyuşmazlık nihai hükümle sonlandırılmadan davalılar lehine avukatlık ücretinin takdir edilmesi de doğru olmamıştır. Kabule göre de; iptal ve tescil isteği bütün davalılar yönünden ortak gerekçeyle reddedilmesine rağmen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 3. maddesine aykırı olarak her bir davalı lehine ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmedilmesi de yanlıştır.
    Açıklanan nedenlerle, taraf vekillerinin yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulüyle usul ve kanuna aykırı bulunan hükmün yukarıda açıklanan bölümlerinin HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 15,60 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 1,55 TL"nin temyiz edenlerden ayrı ayrı alınmasına 27.04.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi